От х:

Днес в x:

5 здравословни навика, които забавят стареенето

С годините тялото остарява, тъй като производството на колаген намалява, метаболизмът се забавя и нивата на оксидативен стрес се повишават. За съжаление в момента няма лекарство, което да предотврати напълно физиологичния процес настареене. Има обаче навици, които могат значително да го забавят, ако станат част от начина ви на живот, пише 

Вижте кои 5 здравословни навика могат да забавят процесите по остаряване.

Хидробаланс 

Първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е оптималният хидробаланс. Специалистите твърдят, че водата е един от основните елементи на тялото и е необходим за нормалното функциониране на всички органи.  

Препоръчително е да се консумират 30 мл. вода на 1 кг. тегло на ден, тоест приблизително 1,5-2 литра. Ако не пиете достатъчно вода или я замените с чай или кафе, това може да доведе до влошаване на ставите, дисфункция на бъбреците и стомашно-чревния тракт. Освен това загубата на вода от клетките може да причини сухота и загуба на стегнатост на кожата.

Физическа активност 

Вторият полезен навик е физическата активност. Тя не само ускорява метаболизма, но и спомага за поддържането на оптимален брой митохондрии, които се борят с процесите на разграждане в клетките. Умерената физическа активност предотвратява намаляването на подвижността на ставите. 

Контрол на дефицитите 

Третият полезен навик е контролът на дефицитите. Препоръчително е поне веднъж годишно да се подлагате на прегледи, за да се идентифицират своевременно дефицитите на витамини и микроелементи, които поддържат младостта.  

Това включва витамин D, витамин C, витамини от група B, Омега-3, йод и желязо. Също така си струва да се проверят нивата на хормоните, като TSH и свободен T4, за да се следи състоянието на щитовидната жлеза, което влияе върху скоростта на метаболитните процеси. 

Здравословно хранене 

Важна е и балансираната диета. В преследване на заветното число на кантара не бива да изпадате в крайности. В никакъв случай не трябва напълно да изключвате въглехидратите, мазнините или протеините от диетата си.  

Вместо да се ограничавате, е по-добре да включите в диетата повече зеленчуци и плодове - естествени антиоксиданти и източници на витамини, да замените простите въглехидрати със сложни, тоест вместо захар и бял хляб, да включете кафяв ориз, леща, елда и пълнозърнест хляб в менюто. 

Козметични процедури 

За забавяне на стареенето често се използват козметични процедури, съпроводени с увреждане или нагряване на епидермиса. В отговор на този ефект, епидермисът активира производството на колаген тип 1 и 3, като по този начин подобрява функционирането на фибробластите – клетки на кожата, които синтезират компоненти, отговорни за стегнатостта и еластичността. 

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини