От х:

Днес в x:

Хасковлия сред най-добрите 200 татуисти в света

Един от най-популярните в България, а напоследък и в Германия татуисти - хасковлията Димо Бойчев, е сред 200-те участници във фестивала по бодиарт в Берлин.

23-то издание на престижния форум, който е с първи ранг за подобно събитие в Германия и втори по престиж и значимост за Европа, започна на 2 август и ще приключи на 4-ти.

Димо успял да привлече вниманието на организаторите на фестивала с работата си на терен месец по-рано, когато участва в състезание в Дортмунд. Там за три дни е татуирал 25 души.

Според регламента в Берлин, участниците ще татуират  непълно непознати. Записването на мераклиите да бъдат татуирани от най-добрите спецове в света е месец преди старта на фестивала. Желаещите били толкова много, че организаторите едва успели да ги включат в списъците.

От 10-те обявени категории  хасковлията ще участва в „малката“ и „черно-бяла“ татуировка. Димо обяснява, че силата му е в стила реализъм. Казва, че най-голямо удоволствие му доставя да улавя проекциите на светлината. Той е фен на черно-бялата татуировка, защото при нея визията е по-изчистена.

Димо е много горд с участието си в Берлин, още повече, че ще попадне в средата на най-добрите си колеги от света, за да си свери часовника в занаята. В рамките на фестивала като лектори са поканени супер известните татуисти от Miami Ink, които имат и собствено шоу в  TLS. Таксата за семинар в рамките на феста обаче е 500 евро. Висока е, защото почти няма литература за татуировките, обяснява Димо. Той посочва, че повечето тематични книги разказват историята на татуировката, но като апокриф са тези за техниките.

Относно спорния въпрос занаят или изкуство е татуирането, хасковлията е по-склонен да вземе страната на твърдящите, че е изкуство.

Според Димо в Германия татуировките са силно разпространени. Там се татуират от тийнейджъри до баби, но няма добри татуисти - немци.

Сред най-търсените и сочени като най-добри в Европа са българите, поляците и чехите. Според хасковлията това е свързано с чувствителната славянска душевност.

Според майстора на татуировки от Хасково няма мода в бодиарта, но има моменти, когато някои татуси са по-желани от други.

Напоследък най-големия хит са т.нар. „светещи в тъмното“ татуировки. Татусите се правят с фосфорицираща боя и  блестят на неоново осветление. Тях обаче Димо избягва да прави и разубеждава клиентите, които искат да си татуират подобна.

За тях се използва  UV бяло мастило, което се счита за канцерогенно. “Щом едно нещо е вредно, не го приемам“, отсича Димо. Той не разбира и онези, които идват в ателието му с молба да им направи татуировката, но някъде, където не се вижда толкова, за да не омръзва. „Когато си купуваш една картина, да не би да я слягаш в гардероба си? Татуировката е изкуство. Всяка татуировка е една картина и трябва да се показва”.

Мая Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини