От х:

Днес в x:

ХИВ бомба цъка из Хасково, държавата – пас

Първоначалното изследване е в Хасково, съмнителните проби се доказват в София

Мъж на възраст между 25 и 29 години щъка необезпокояван из Хасково, въпреки че е доказан носител на ХИВ-вируса, който причинява смъртоносния синдром на придобита имунна недостатъчност /СПИН/. Мъжът е тестван в хасковския кабинет за безплатна анонимна консултация и изследване на СПИН /КАБКИС/ , а резултатът му е доказан в Националния център по заразни заболявания в София. Това е втори случай на ХИВ-позитивен в Хасково, след като през март бе открит още един мъж в абсолютно същия възрастов диапазон-25-29 години. 

Успехът в контролната дейност обаче бе преобърнат на 180 градуса, след като се разбра, че наредби 47 и 21 от Закона за здравето изрично ЗАБРАНЯВАТ да се предприемат каквито и да е действия, ако заразеното лице не желае да излезе от анонимност и да се лекува. Това стана ясно при рутинният въпрос какви мерки ще се предприемат спрямо контактните лица на позитивния. Оказа се, никакви. При констатиране на туберкулоза например, задължително се издирват всички контактни лица, които се подлагат на изследване и при нужда на лечение. Преди месеци персоналът на хасковско заведение мина вкупом прегледи, след като у техен колега бе открит бацила на туберкулозата.

Лицето със СПИН обаче не е задължено да прави нищо, дори и определени негови бъдещи действия да представляват риск за живота на околните. Мъже в разцвета си на 25-29 години имат широк кръг от потенциални партньорки, на които могат да предадат вируса при всеки сексуален контакт без презерватив. Партньорките от своя страна пък могат да го разпространят/особено ако не знаят/ на още неограничен кръг хора, които също имат неограничени възможности за сексуални партньори. Въпреки опасността от подобна лавина, държавата пази имената на заразените в тайна, дори и от себе си.

Потвърдителният резултат от София пристига в хасковската здравна инспекция с инициали, и даже изследващите тук не знаят кой от хилядите преминали през КАБКИС е въпросния носител. 

Заразяването с ХИВ вируса наистина става трудно, само по полов и кръвен път и от майка на новородено, но за сметка на това е смъртоносно при прогресиране на болестта. Докато човека още е само вирусоносител обаче, има ефективни ретровирусни терапии, които могат да блокират развитието на болестта, без да повлияят на качеството на живот на пациента.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини