От х:

Днес в x:

Рибарска армада щурмува язовирите от полунощ

Така ще изглеждах язовирите в Хасково утре

В истинска треска са хасковските рибари по повод падането на риболовната забрана от тази вечер в полунощ. Десетки местни въдичари вече правят организация за колективно изнасяне на яз. „Тракиец“ с преспиване. Причината е не просто, че риболовът се разрешава от 1-ви юни, а че може да се практикува и през нощта. За първи път на „Тракиец“ официално е разрешен нощния риболов и заклетите въдичари потриват доволно ръце. Тези които са решили да приключат рибарската суша на други водоеми, ще трябва да почакат до сутринта. При всички положения обаче през уикенда язовирите и реките в региона ще бъдат по-населени от Хасково. 

Най-многолюдно сборище се очертава около Петелово на „Тракиец“, довериха започнати с рибарските чалъми. Риболовът традиционно се откривал оттам и се счита, че е наслука. А надали има по-големи фаталисти от рибарите. Още повече, че край Петелово бе няколко пъти зарибявано през годините и се смята, че там има повече риба. Не са малко и риболовците обаче, които твърдят, че там има най-вече раци. 

Забраната за риболова бе наложена в средата на май за да се защити размножаването на рибата. Тъй като тази година пролетта бе топло, се счита че хайверът вече е хвърлен и няма нужда от удължаването на 45-дневната забрана.

Г.Христов

Малките рибари с големите въдици
Рибарски мечти/арх. 2011 год/
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини