От х:

Днес в x:

Община обложи спорта си, но ще му плаща данъка

Спортът в Симеоновград опитва да вкара децата в залите, но няма пари за наемите им

Община Симеоновград реши да последва челния хасковски опит и обложи своите спортни клубове с наем за ползване на общинската база. Наемът се определя от лицензиран оценител, на базата на данъчната оценка на имота. Подобно бе и положението в Хасково, след като през 2010-та изтече 10-годишния срок за безвъзмездно ползване на базите. Заради разминаване в Закона за общинската собственост и Закона за физическото възпитание и спорта, клубовете не можеха да останат безвъзмездно в публична общинска собственост. Надвиснаха солени наеми, но сред серия препирни и преговори, ситуацията се закърпи с временни анекси, продължаващи безвъзмездното ползване. Законодателни промени обаче така и не настъпиха. В същата хватка попадна и симеоновградския спорт. Вчера докладната за наем на спортните бази мина в местния парламент след грандиозни скандали и с минимално мнозинство.

Според решението, клубове като тези по лека атлетика и борба, които обитават единствената спортна зала в града, ще трябва да плащат 840 лв годишно. „Тази сума е абсурд, ние едва си преброяваме стотинките“ обявиха спортните деятели. Още преди края на първото полугодие, местните клубове приключили почти на 100 % общинската субсидия. Борбата я свършила тотално, леката атлетика ще кара до края на годината с 500 лв. Има и финансиране по линия на националните федерации, но малките клубове обикновено получават минимални суми.

„Изглежда лошо, но не е“ отговори кметът Пейчо Стайков, потърсен за коментар. Оказа се, че в Симеоновград внимателно проследили хасковския опит и измислили принципно нова схема за заобикаляне на казуса. Общината ще додава към субсидията си точно толкова пари, колкото дължи за наем съответния клуб. Тоест парите ще излизат от хазната по едно перо и ще се връщат в същия размер по друго. Целта на този „оборот“ е клубовете да могат да кандидатстват като бенефициенти по национални и европейски програми за развитие на дейностите си. За целта им трябва договор за ползване на базата, а по закон това не може да става безвъзмездно.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини