От х:

Днес в x:

След 10 години: Конският Великден се връща в Хасково

Рисак в действие. Вече и в Хасково

След 10-годишно прекъсване, традиционните кушии за Тодоровден отново ще се проведат в Хасково. Инициативата е на група местни любители, които отглеждат коне. За празника на 23.03, те организират надбягване в местност Ямача, бившия полигон на ОСО. Канят се всички, които желаят да участват-с коне или каруци. Кушиите започват от 12 часа навръх Тодоровден.

За да отпразнуват своя ренесанс, хасковските любители на конете са предвидили и по пищна програма. Със съгласието на община Хасково, те ще дефилират из целия град с коле, двуколки и каруци. Финалът на тържественото шествие ще е именно на състезателния полигон. Предвидени са няколко състезателни дисциплини, като освен традиционните -класическа езда и надбягване с каруци, ще има и надпревара с рисаци. Това е специална порода коне, култивирана да бяга само в тръс и теглеща двуколки. Рисаците са били двигателите на древните „танкове“. Теглените от тях колесници са прегазвали противниковите войници, докато екипажът ги е засипвал с „картеч“ от стрели и къси копия.

До момента, състезание с рисаци в региона се провеждаше само в Симеоновград. Иначе кушии за Тодоровден има почти навсякъде, но не и в Хасково. Дори и самите организатори се затрудниха да посочат кога традицията е била спазена за последно тук. Накрая се обединиха около 2002-ра година, когато надбягванията били организирани от Иван Челебиев.

В чест на завръщането на конния спорт в Хасково, организаторите са осигурили и солидни награди за победителите, включително и парични. Има още и купи и фураж за конете.

Г.Христов

Любители на конния спорт връщат кушиите в Хасково
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Iv
    ivan_1363174626
    2 -1
    13:36, 13 мар 2013
    Незнам какво да ви кажа ама тоз мюслом баба едно време беше отвлякъл на един приятел сестрата,че такъв бой изяде горе на паркинга на клокотница ,ама яко токати му дадох .
  • 2
    Jo
    Joro_1363185188
    1 -2
    16:32, 13 мар 2013
    Резака знае най-добре баба маба
  • 3
    Gi
    gigi
    1 -1
    17:09, 13 мар 2013
    На долната снимка има един ГОЛЯМ СМЕШНИК с черен кон и китайски син екип.Има няква кранта и той ми тръгнал на тодоровден.Ей тоя селянин- кравар ли ще ни прави шоу в Хасково........................
  • 4
    Зн
    знаещ
    0 0
    18:56, 13 мар 2013
    в Динево е най добрата кобила
Последни новини