От х:

Днес в x:

Археолози ровят край Капитан Андреево за духовния живот на най-древните земеделци и скотовъди в Европа

Какъв е бил духовния живот на най-древните скотовъди и земеделци на Европейския континент? Отговорът ще търсят край границата ни с Турция археолозите, ръководени от проф. Васил Николов и гл.ас.д-р Виктория Петрова от Археологическия институт при БАН .

В началото на следващият месец те ще заведат край с. Капитан Андреево два екипа археолози от по 24 души за проучванията на праисторическо ямно светилище.

През 2012 г. там бяха открити 217 находки, сред които оръдия на труда от кост и рог, керамични предмети, различни видове стъргалки. Светилище с такива големи размери се разкрива за първи път. Това определя и голямото научно значение на този обект, съобщи ръководителят на изследователския екип проф. Васил Николов.

Срокът за приключването на работата е три месеца. След това през терена ще мине АМ „ Марица“. За да приключи работата в дадения срок от 3 месеца, ще бъдат назначени и 98 работници от Свиленград и Любимец.

Учените се надяват да съберат информация за обредите на древните хора и какво ги е довело край река Марица, където да извършват в специално изкопани ями последователни обреди, посветени може би на Богинята-майка. От намереното досега се счита, че обредите са свързани предимно с идеята за природния кръговрат и плодородието и с осигуряването на живота на общността всяка година.

Интересни факти за живота от VI-то хилядолетие пр. Хр. от Мраморно море до Средиземноморието, се надява да може да разкаже след приключването на работата проф. Васил Николов.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини