От х:

Днес в x:

Хасково е №1 по бягство на учители от системата

В хасковско системата започна да приема нови учители, но негативната тенденция още не е обърната

Хасково е №1 по отлив на учители от основното и средно образование, показва изследване на института по пазарна икономика /ИПИ/.

В рамките на 10 години, от 2001 до 2011, броят на преподавателите в системата се е свил от 3 на 2 хил., тоест с над 30 %. Основната причина е демографския срив. За този период учениците в областта са намалели с 10 хиляди, което също е около 30 на сто. 

Без да оспорва резултатите от статистиката, шефът на местната просвета Иван Панайотов уточни, че това не е нещо лошо на всяка цена. На 1000 ученика в Хасковско се падат 77 учители. Което прави на учител по 12.98 ученици. Европейската норма пък е по 13 на учител. Вторият фактор е стремежа към уплътняване на паралелките. При делегираните бюджети парите вървят с ученика, а не както по-рано-след паралелката. На директорите им е много по -изгодно да менажират класове от по 25-30 ученици, вместо повече паралелки, но по 18. По-малко щатове за учители, при едни и същи пари. 

Що се отнася до бягствата от системата, през последните години в Хасково тенденцията е обърната. За едно учителско място се борят много кандидати. Свободните учители ще бъдат обрани от системата с поетапното въвеждане на целодневната форма на обучение, вярва Иван Панайотов. Така се е случило с възпитателите, след въвеждането на целодневна форма от 1-ви до 3-ти клас. От следващата година целодневното обучение се предлага и за 4-ти клас, което ще открие възможност и за педагози с общообразователен профил. 

Най-притеснителното според ИПИ е сравнително високия процент на напусналите образователна система в региона – над 3 %  от всички учащи се. По този показател ни бие само Велико Търново.

Оценките от матурата по български език и литература през 2012 г. са по-ниски от средните за страната (4,08 за областта), като над 8% не са я издържали, което представлява сравнително висок дял спрямо средните данни за страната. №1 тук е Ямбол.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини