От х:

Днес в x:

Руският опозиционер Генадий Гудков: Не се чувствам в безопасност в България

Беглецът от режима на Путин помолил президента Радев за среща, но изобщо не получил отговор

Генадий Владимирович Гудков е роден през 1956 г. По времето на СССР е служил в КГБ, наследен днес от ФСБ - зловещия Комитет за държавна сигурност. След разпадането на СССР напуска органите и първо се захваща с бизнес, а след това и с политика. След 4 мандата като депутат е отстранен от властите и бяга в България през 2019 г. Миналата година у нас го последва и синът му Дмитрий - също бивш депутат и противник на властта.
Клуб Z разговаря с Генадий Гудков в Европейския парламент в Страсбург, където той имаше срещи с евродепутати.

- Генадий Владимирович, какво ви доведе в Европейския парламент?

- Дойдох като представител на руската опозиция. Имам тук другари и приятели, с които общувам и обсъждаме ключови въпроси. Смятам, че диалогът днес, в условията, в които се води война, разпалена от режима на Владимир Путин, с който се борихме много години - аз го правя вече 15 години - е много важен. Трябва да разбираме един друг, да изработваме общи планове и сценарии. Защото войната безспорно ще завърши с победа на Украйна. Но не само с това. Тя ще завърши тогава, когато бъде постигната победа над путинския режим. За да си остане мирът мир, а не да се превърне в кратко примирие, въпросът трябва да бъде решен така, че в Русия да бъде сменена властта.

- Как се озовахте в България?

- Преселих се през 2019 г. Но за първи път дойдох още през 2002 г. Тогава към моя мажоритарен избирателен окръг - Подмосковието, бяха приписани руските граждани, живеещи в България. И като добросъвестен депутат дойдох в България, за да общувам с руската диаспора. Оттогава започнах да идвам всяка година. С времето семейството ми купи апартаменти на Златни пясъци, където почивахме през лятото.

През 2012 г. бях лишен от депутатския ми мандат в Думата без съд и следствие. Защото като зам.-председател на Комисията по сигурността подкрепих протестното движение. До 2019 г. бях не само един от организаторите на големите протести в Москва, но и постоянно участвах в групата, преговаряща с властта.

И през 2019 г. заедно с много представители на демократичната коалиция се кандидатирах за Московската градска Дума. И тъй като и Путин, и властта вече губеха рейтинг, не можеха дори чрез манипулации да се противопоставят на нашата победа, те просто решиха да ни „изчистят“, да ни отстранят от изборите по напълноизмислени причини. А когато взехме да възразяваме и протестираме, започнаха да ни арестуват.

Сред задържаните бяха и Иля Яшин, и големият ми син Дмитрий, и екипът на Алексей Навални. След среща с председателя на ЦИК Ела Памфилова синът ми настоя да напусна Русия. Той разбираше, че ще арестуват всички ни. Каза, че двама Гудкови в затвора е прекалено много, че той е по-млад и ще му бъде по-леко зад решетките. Донесе ми билети и ми каза да се боря в чужбина за свободата на Русия. Отлетях за Варна в 7 часа сутринта, а в 8 часа дойдоха да ме арестуват. А всички останали кандидати от демократичния блок бяха арестувани и прекараха в затвора между 20 и 50 дни. Дмитрий прекара 40.

- Той нали също е в България?

- Да, но той първо остана в Русия. Кандидатира се на изборите за Държавната Дума през 2021 г. и го арестуваха отново. Държаха го два дни и му казаха, че ако не напусне страната, ще го вкарат в затвора за няколко години. И взехме решение цялото семейство да бъде евакуирано. Позволиха му да напусне Русия, само и само да не се намира там, защото арестът му през 2019 г. предизвика голям отзвук. Имаше много публикации, на ден давах по 15-20 интервюта.

Но така стана и с всички други кандидати. Изработих си свободата чрез българските медии. Благодарен съм им, че те много добре отразяваха тогава ситуацията в Русия и бяха на наша страна.

- Не очаквате ли да извадят срещу вас компромат? Все пак сте били офицер от КГБ, а сега сте против Путин. Как бихте обяснили тази промяна?

- Смятам, че трансформацията на възгледите ми означава разбиране на това, което се случва в Русия. Напуснах ФСБ, защото разбирах и очаквах краха на СССР. Предвидих това още през 1987 г. Говорих на съвещание на Градския комитет на партията и стопанските органи в Коломна. Бях се върнал от командировка в САЩ и заявих, че СССР е обречен. Обясних и защо. А градското ръководство, колкото и да му бе неприятно да чуе това, се съгласи с мен.

Разбирах, че трябва да бъде градена нова страна, хората да се занимават с бизнес, да развиват икономиката. Аз се захванах с бизнес и работих нелошо. Създадох най-добрата в Русия охранителна фирма - Обединение „Оскорд“. Години наред бе обявявана за номер 1 в страната.

Бях и член на Обществения съвет на ФСБ, защото работихме на ръба на държавната и търговската сигурност. Но след това ми стана ясно, че страната върви към повторение на трагедията. И през 1999 г. се захванах с политика.

Кандидатира се за Думата и бях втори при жестока съпротива от страна на властта. Загубих срещу Герман Титов – втория съветски космонавт след Юрий Гагарин. Но когато през 2001 г. той почина, се явих пак на избори в същия едномандатен район и вече нямах конкуренция.

На два пъти ме избираха като независим по мажоритарната система. След това се кандидатирах за „Справелдива Русия“, към която присъединих Народната партия. И така събрах общо 4 депутатски мандата.

- „Справедлива Русия“ днес не е ли пропутинска партия?

- В Русия днес няма партии. Всички партии в Думата всъщност са една партия – тази на войната. Нищо, че има различни фасади. Опозицията от „Яблоко“ губи влияние, защото днес всичко е унищожено, хвърлено в затвора, изгонено.

- Да се върнем на въпроса очаквате ли компромат срещу вас...

- Ами те не са спирали. Руските медии постоянно бълват нещо на всеки 2-3 месеца. Пишат, че съм някакъв крал на боклука, че притежавам някакви бунища. Изобщо не ми е ясно какво отношение може да имам към такова нещо. 

- Синът ви продължава ли вашето дело?

- Да, и вече като че ли е по-известен от мен. Някога той се представяше като мой син. А днес понякога се случва да казвам, че съм баща на Дмитрий Гудков. В момента аз оглавявам Движение „За свободна Русия“ в България. А той е член на Руския антивоенен комитет заедно с Гари Каспаров. Сега работи по създаването на представителство на руската политическа опозиция в Брюксел. А аз му помагам в това.

- Колко членове в България има Движение „За свободна Русия“?

- Засега не са много – може би 150.

- А имате ли подкрепа сред българите?

- В България си имаме група „Свободна Русия“ със 746 участници. Те или участват в Движението, или го подкрепят. Сред тях има и българи.

- Поддържате ли контакти с българските власти?

- Разбира се. Контактуваме с „Продължаваме промяната“. Имаме прекрасни отношения с Христо Иванов и „Демократична България“. Близки сме Андрей Ковачев от ГЕРБ. Близки сме и с Даниел Митов - той отдавна се познава с Дмитрий. Имаме връзки дори със социалистите, с Петър Кънев. Познавам го отлично от времето, когато бях депутат, работихме заедно в интерпарламентарната група „Русия-България“. Контактуваме и с кметове.

- Имали ли сте контакти с членове на правителството или с президента?

- Веднъж изпратих до президента писмо с молба да бъда приет. За съжаление, дори не получих отговор. Но иначе имаме изградени добри отношения с Министерството на външните работи, с МВР, с миграционната служба. Също с много организации – евроатлантически, правозащитни.

- Усещате ли подкрепа сред българите?

- Разбира се. Особено в демократичната част на обществото срещаме пълна подкрепа. Никога не съм почувствал някакъв дискомфорт. Отношението на българския народ към руснаците като цяло е добро. То може да е различно при елита. Там се отнасят добре към демократично мислещите руснаци и по-лошо към подкрепящите Путин – имам предвид институции като Россотрудничество, посолството.

Да, не всички българи разбират и усещат разликата между путинския режим и Русия. Като главна наша задача виждаме това да обясним на българите тази разлика.

- Георги Марков пише: „Ако за мнозина западни граждани думата „руско“ е близък синоним на думата „съветско“, българите са от малцината жители на планетата, които знаят много добре разликата.“ Съгласни ли сте с тази гледна точка?

- За СССР съм съгласен. Но днес в масовото съзнание на възрастното население при вас има грешно схващане, че няма разлика между путинска Русия и Русия. Ето затова трябва да им обясним, че Русия е приятел и ще остане такъв. И че сме за това нашите народи винаги да имат приятелски отношение. Днес обаче Русия е представлявана от режим, враждебен на България. Младите и по-образовани българи добре разбират това. А тези, които са израснали със старите представи за Русия, не различават всичко.

- Бихте ли описали накратко вашата Русия - такава, каквато искате българите да възприемат?

- Свободна, демократична, член на ЕС и НАТО. Понеже много обичам да се ровя в руската история, ще ви кажа, че всички възходи на Русия са свързани с нейната близост с Европа. Това са епохите на Петър Велики, на Просвещението, всичко, което Русия е получила в науката, изкуството, е резултат на нейната европеизация. Ние сме част от европейската цивилизация и трябва да се движим в тази посока.

- Чувствате ли се в безопасност в България?

- С ума си усещам, че не. Защото ми е ясно, че България е пълна с агентура на Путин, колко е силно руското влияние, колко са големи рисковете. Но в България го няма това усещане за надвиснала опасност, каквато имаше над нас в последно време в Русия. Там постоянно очакваш да те арестуват, да те помъкнат нанякъде. Имаш чувството, че си на фронта. В България това го няма. С ума си обаче чувствам, че влиянието, спецслужбите на Путин са много силни в България.

- Какви са конкретните ви опасения от агентите на Путин?

- В Русия сериозно говорят за възобновяване на практиката на физическо отстраняване на опонентите на путинския режим, които се изказват срещу него зад граница. Те не само говорят. Разбирам, че се готвят.

- Обърнали ли сте се по този въпрос към българските власти?

- Засега не, но вероятно трябва да го направя. Миналата седмица Русия обяви сина ми за чуждестранен агент. Чакам моя ред, а след това те ще направят още нещо. Те не ни оставят на мира, не ни изпускат от поглед. Следят какво говорим, с кого се срещаме.

Източник: ClubZ.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини