От х:

Днес в x:

Предлагат по-ниски наказания за обида и клевета на публични личности

Без налагането на наказателна отговорност и административно наказание при обида и клевета на орган на власт. Това предвиждат новите изменения в Наказателния кодекс, предложени от Министерство на правосъдието.

Проектът предвижда и намаляване на размера на глобите при обида и клевета, включително ако са били обидени публични личности.

Мотивация за промените са осъдителните решения на Европейския съд по правата на човека срещу България, в които се установяват нарушения на свободата на изразяването на мнения, регламентирана в член 10 от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи. Освен това в Националния план за възстановяване и устойчивост е предвидено влизане в сила на изменения в правната рамка, свързани със защита на лицата, които подават сигнали за нарушения на законодателството. Измененията в относимата правна рамка включват и изменения в регламентацията в Наказателния кодекс, свързана с престъпленията обида и клевета, които да осигурят съответствие с Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи на Съвета на Европа и решенията на Европейския съд за правата на човека.

През последните години в България се наблюдава и нарастване на случаите, в които длъжностни лица завеждат частни наказателни дела за клевета срещу граждани, след подадени жалби и сигнали срещу тях, свързани с изпълнение на службата им.

Целта на промените да се защити свободата на изразяване на мнение от страна на журналисти и обществени фигури, като се ограничава възможността за налагане на прекомерни и непропорционални на извършеното парични санкции.

По този начин националното законодателство се хармонизира с изискванията на установеното в практиката на ЕСПЧ правило, че длъжностните лица могат да бъдат обект на обществена критика в по-широк обхват във връзка с изпълняваните от тях обществени функции.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини