От х:

Днес в x:

Тонове бетон от АМ „Марица” покриват праисторическо светилище

Тонове бетон от последните 450 м. на АМ” Марица” до ГКПП Капитан Андреево ще покрият завинаги ямни светилища от праисторическо време. Врязването на аутобана в граничния пункт към Турция е част от голямата реконструкция, която върви в момента на ГКПП-то.

Въпреки, че магистралата ще покире ямните свети места от късния неолит, те няма да останат загубени за науката.

Още от края на април, миналата година, на мястото започнаха сондажните проучвания на екип, воден от проф. Васил Николов от Археологическия институт с музей при БАН.

Работата е продължила около месец и са регистрирани няколко факта. Единият от тях е, че става въпрос за археология от 6 хилядолетия пр. Хр. В ямните светилища при Капитан Андреев са се извършвали предимно обреди за плодородие и благоденствие. По думите на проф. Николов в стотиците или дори хиляди ями, с дълбочина от около 1,5 м., са се правили жертвоприношения, като всяко праисторическо семейство е разполагало със собствено светилище. Находката е интересна, защото е едва втора подобна, на която учените се натъкват в Югоизточна Европа. Преди това подобно ямно светилищи е регистрирано единствено край Любимец. Находката там е от преди 6 години, уточни археологът.

При ГКПП Капитан Андреево, освен останки от късния неолит, учените са описали и обредни ями от желязната епоха. Там има и следи от Античност и Средновековие, за което свидетелстват намерените керамични фрагменти.

Преди да продължи страежът на АМ” Марица” върху археологически ценните пластове, екипът на проф. Николов ще влезе на място за последни проучвания. Археолозите очакват до дни да получат и договора за финансиране от Световната банка чрез българското финансово министерсто.

Всичко ще бъде описано и документирано и със снимков материал, такаче находките, които ще потънат под бетона завинаги няма да останат незнайни за поколенията, увери ръководителят на изследователския екип.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини