От х:

Днес в x:

В чумния район: Кокошките умирали от седмици, хората криели

Бай Вели показва курникът, където преди заразата гледал 19 кокошки и един петел

„Гътваха се “ ! Това бе изненадващият отговор на въпроса какво се случваше с кокошките в обявеното за чумно село Звиница, преди вчера да започне масовото избиване на всички пернати в кърджалийското село. Вчера селяните през сълзи обясняваха, че напразно им избиват кокошчиците, някои били малко „замаени“ ама щели да се оправят. Днес обаче се оказа, че проблема бил от поне седмица.

„Първо правеха така, после така и накрая се гътваха“ образно показа стопанин, докато имитираше клатенето на болните кокошки. На Мехмед Юсеин изрели 18 ярки и един петел. Останали само 5 кокошки и още един петел. Вчера те бяха умъртвени, като превантивна мярка срещу разпространението на особено опасната за птиците Нюкясълска чума. 9 хасковски села бяха поставени под наблюдение, в 4 села в хасковско и кърджалийско бе проведена масова ваксинация на пернати. Болестта се брои са едно от най-тежките икономически бедствия в селските стопанства. Птиците се заразяват на 100 % и измират в рамките на 3 дни. 

В Звиница измирали поне от седмица, преди на 21-ви януари местният ветеринар да алармира контролните органи. За 24 часа ветеринарите от Агенцията по храните изтрепали 1263 пернати, най-вече кокошки и няколко пуйки. Днес министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов дойде на крака при селяните за да им обещае държавно обезщетение за утрепаните животни. Включително и за умрелите преди. Найденов заяви, че са заделени 10-15 хиляди лева, но първо животните трябвало да бъдат оценени от лицензирани лица. После ще бъдат платени по съществуващите пазарни цени. Местните веднага изчислиха, че в Кърджали кокошките вървят по 10 лв бройката, а петелите по 15. И като сметнаха бройката избити птици към отпуснатите пари, заключиха: „тамън“. Не че сумата се считаше за достатъчна. Вели Маарем Али изчисли, че за 19-те му избити носачки трябва да получи 190 лв. „За кво по-напред? Едно яйце на магазина е 40 стотинки“ вайкаше се човекът. В селото се мълвеше че заразата била дошла откъм реката и била донесена от хора. Версията че чумата дошла с прелетна птица бе квалифицирана като „Вятър!“ След изтребването на кокошките им, утешението на селяните от Звиница са кравите. „Дано да не им открият шап“ с черен хумор, продумваха хората. Които се възползваха от първото присъствие на министър в селото за да го отрупат с въпроси от селското битие. Министър Найденов бая се озори на някои от тях. Като например на въпросите на колоритния бай Илия Чавдаров: „Г-н министър може ли да оправяте гладен жена си? Защо тогава се плаща субсидия на глава овца, а за коча няма нищо? Той гладен ли да стои и как да ***** овцата?“ Найденов обясни в характерния за правителството стил-предишното правителство не било договорило субсидия за кочовете, а само за овцете. Вероятно не им се занимавало. В следващия програмен период, държавата щяла да се погрижи това да се промени.

Г.Христов

Довчера Звиница твърдеше че кокошките били добре, преди да започне избиването им от ветераните. Днес си признаха че боледували отдавна
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини