От х:

Днес в x:

Арендаторите на язовири отсвириха закона

Никакъв риболов ако не сте производители

Само 5 арендатори на язовири решиха да спазят изискването на Закона за рибарството и аквакултурите и да се пререгистрират като производители на риба. На подобна процедура подлежат 180 арендатори в Хасковско. Срокът изтича на 31-ви декември. На теория от 1-ви януари почват глобите-от 1500 до 3 000 лв уточниха от ИАРА Хасково.

Досега арендаторите на вътрешни водоеми, каквито са язовирите, се регистрираха като извършващи стопански риболов. Тоест, зарибяват водоемите и после ловят рибата. Новият им режим като производители на риба на практика не променя дейността им но ги натоварва с бюрокрация. И солени такси. Има изискване за ОВОС/оценка за въздействие върху околната среда/, който струва около 600 лв. Плюс разрешително за ползване на водоема, издавано от собственика - общината или държавата. Таксата там е около 100-на лева. За сравнение, досегашната регистрация на арендаторите им излизаше цифром и словом 50 /петдесет/ лв.

Тези, които не са регистрирани като производители на риба, ще си запазят водоема за срока на техния договор, но нямат право да ловят риба от него, уточни д-р Милчо Милчев от ИАРА.

Промяната в закона влезе в сила от 7-ми август. Преди това, само 15 арендатори в хасковско бяха регистрирани производители. Сега към тях се присъединяват още 5,а останалите на практика са незаконни.

Една от причините за никаквия интерес към узаконяването е може би готвената тесла за наемателите на общински язовири. Досега те просто плащаха наем на съответната община. С решение на съда обаче се постановява, че такова животно като наем на язовир не може да има, той трябва да е отдаден на концесия. А концесията изисква инвестиционна програма, разходи с които арендаторите май не искат да се натоварват.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини