От х:

Днес в x:

Номинираха отличниците на областта за 2012 год. Гласувайте!

Областната администрация на Хасково ще обяви годишните награди за принос в развитието на областта през годината на 20 декември. За първи път  ще бъдат раздадени 6 отличия в категориите: спорт, култура, общество, бизнес, община до 15000 жители и община над 15000 жители. Наградите ще бъдат връчени по време на Коледния бал в областта.

Чрез анкети вече са събрани номинациите в отделните категории. Последната дума обаче за призьорите ще има журито. Под внимание  ще се вземе и мнението на всички хора от региона, които изкажат позицията си на сайта на областната администрация или в интернет пространството. ГЛАСУВАЙТЕ ТУК!, анкетата е най-долу вляво.

В категорията СПОРТ за годишната награда за принос в развитието на Хасковска област се състезават:

-Теменуга Илиева – старши треньор и създател на Клуб по аеробика „Виолена“. Клубът съществува от 18 години. През това време възпитаниците на Теменуга Илиева са завоювали куп медали, като отличията на световното първенство през май тази година са връх в тяхната историята.

Това е най-голямото постижение на местен спортен клуб през годината и първи титли на България от световно първенство през май. Тихомир Баротев спечели златото в индивидуалната дисциплина при 14-годишните, а с партньорката му Димана Николова печели бронзов медал. Огромна е заслугата на личната им треньорка Теменуга Илиева, която има в актива на клуба и бронзови медали от първенствата на планетата през 2005 и 2006 година в Португалия и Китай.

Ростислав Петков

-Ростислав Петков - №1 в света на силов трибой. След вицешампионската титла от миналогодишното световно първенство по Силов трибой, тази година състезателят на СКВТ "Бяла мечка" Ростислав Петков достигна световният връх - Световен шампион. На провелото се на 31.10.2012 година състезание в Аguadilla, Пуерто Рико, България може да се похвали със световен шампион за мъже до 74 кг. с невероятни постижения и първият състезател в историята на българския силов трибой, поставил световен рекорд за мъже.

В категория КУЛТУРА изборът се прави  между:

-Красимир Захариев – композитор и творец, вече 39 години диригент на Симфоничен оркестър Хасково, със заслуга през 2012-та за световната премиера на два концерта за пиано от Йозеф Хайдн и Хофмайстер. В основата на 37-те издания на музикалните дни „Недялка Симеонова“ .

-Фолклорна група от с. Жълти бряг при НЧ „Съзнание 1980“, община Стамболово, намерила място сред 28-те живи човешки съкровища в страната, селектирани от БАН тази година, с проект „Изворните песни и танци на Тракия – наше богатство, гордост и грижа“. Председател на читалището е Милена Колева, а читалищен секретар - Мария Накова.

Джазфеста в Хасково е сред номинираните

-Фестивал HASKOVO JAZZ . Димитър Русев е създател и несменяем организатор на джаз фестивала в Хасково. Първото издание се провежда в края на месец септември 1997 г. През изминалите 15 години форумът се наложи като една от авторитетните национални джаз сцени с международно участие. Изтъкнати имена като Камелия Тодорова, Милчо Левиев, Теодосий Спасов, Йълдъз Ибрахимова, Белослава, Васил Петров, Бели зелени и червени, Вики Алмазиду, Христо Йоцов, Булгара, Хилда Казасян, Биг бенд Пловдив, Едмонд Демирджиян, Лот Лориен и много др. също са представяли своето изкуство на сцените на HASKOVO JAZZ.

 

В категория Общество / Хуманитарна дейност, обществени каузи в подкрепа и за благото на населението на Хасковска област място намериха:

-Областният съвет на БЧК в Хасково с директор Минка Мечеринкова. Като представител на най-авторитетната хуманитарна организация Областният съвет на БЧК се справи с трудната си задача да закриля живота и здравето на човека и да организира събиране и разпределяне на помощи по време на голямото февруарско бедствие в Хасковска област, както и при други бедствени и кризисни ситуации през отиващата си година.

-ИНЕР УИЛ КЛУБ Димитровград с президент 2012/2013 Маргарита Димитрова. Учреден от 14 съпруги на ротарианци и чартиран през пролетта на 2007 г., клубът е ориентиран предимно в социална и благотворителна насока. ИНЕР УИЛ Клуб подпомага ежегодно Дневен център за деца с увреждания в Димитровград. Съвместно с УНИЦЕФ и община Димитровград работи за каузата „Дом за всяко дете“. Спонсор на детска вокална група „Таралежи“ и Хип Хоп формацията STREET DUST. На благотворително парти през месец ноември събират над 4000 лева, за да осъществят сред малчуганите от детски градини и социални домове инициативата „Ние искаме мишката и книжката да бъдат приятели“.

- г-жа Цвета Маркова – посветила свой личен празник / рождения си ден/ на благотворителна кауза в подкрепа на пострадалите от наводнението през февруари тази година и предоставила над 6000 лв. за възстановяване на щетите в с. Бисер.

В категория Бизнес номинирани за наградата са:

- „Клас 95“ ООД с управител Димитър Желязков, регистриран като земеделски производител в гр. Хасково. През 2012 година е обработил над 18 хил. дка със слънчоглед, рапица, пшеница и други зърнено –житни култури

- Фирма „Ареа“ ООД с управител Драгомир Андонов. Фирмата е специализирана в дизайна, производството и изграждането на съоръжения за игра и детски площадки, градски зони и зони за отдих. Средно предприятие с най-голям дял в региона със спечелени проекти по ОП „Конкурентноспособност“, които реализира през годината и разкрива нови работни места.

-„Неохим“ АД, Димитровград с изпълнителен директор Димитър Димитров. Заводът запазва социалните придобивки за служителите си. Въпреки кризата, върна част от съкратения персонал отново на работа. Пусна ново екологично производство. Спечели през годината и започна реализация на проект за повишаване на производителността и адаптивността на служителите и работниците в инсталациите за амоняк и азотна киселина чрез подобряване на системата за управление на здравословни и безопасни условия на труд. Проектът по ОП „Развитие на човешките ресурси“ е на стойност 124 333 лева. Неохим е най-голямият производител и износител от региона.

Свиленград е сред общините у нас с най-много усвоени средства от европрограми през годината 

 

Общините са разпределени в две категории, като при тях  критерият е за най-сериозен и значим проект / или проекти с пряко отражение върху подобряване качествата на живот и социално-икономическия просперитет на общината.

В първата категория за община с население до 15 хил. души попадат: Минерални бани, Симеоновград, Стамболово, Маджарово, Ивайловград, Тополовград, Любимец

Във втората са общините с население над 15 хил. души – Хасково, Димитровград, Свиленград, Харманли.

 

 

haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини