От х:

Днес в x:

Инж. Янчо Генов: Такова нещо като евтино и хубаво няма

За чудене или не – за тях сякаш няма криза. Инж. Янчо Генов е щастлив, че работи по специалността си, при това вече второ десетилетие. Смята, че докато в България всеки не почне да прави това, от което разбира, тази държава няма да се оправи. Заедно с колегата си Димитър Галончев в сезона на отоплението представят най-икономичния, чист и екологичен начин да сгреем дома си – климатиците. Убедени са, че работата им e много повече от това да продадат климатик. Става дума за проектиране, монтаж, поддръжка и сервизно обслужване - дейности, които изискват отговорност и абсолютна искреност с клиента. Янчо казва, че „трябва да се казва истината, да се поднася точната и правилната информация и клиентът самичък да достигне до извода какво да закупи”. Хората лесно се лъжат с ниски цени. Обратно на това в BULGAS предлагат скъп климатик, който обаче харчи ток по-малко от крушка за осветление. 

Янчо Генов , управител на BULGAS
Димитър Галончев,  BULGAS 

Минусовите температури започнаха. Има ли начин да не обледяват климатиците?
Янчо - Грешката е допусната при закупуването. Климатик, който не е добра марка, ще има проблеми при ниски температури. Напоследък все по-голяма част от клиентите избягват да купуват евтини климатици, избират качествени. 

Mitsubishi Heavy Industries са най-добрите в бранша, единствените, които дават 5 години пълна гаранция. Това са климатици, с които се инвестира поне за 10 години занапред, пестят най-много електроенергия, отопляват най-добре през зимата и нямат проблеми с минусовите температури. 

Не мога да кажа, че 100% от клиентите могат да си позволят да купят най-хубавото. Каквото и да си говорим, въпросът опира до пари. И така, когато клиентът се довери на нас, на опита ни, на знанията ни, на професионализма ни и закупи техника, която ние му предложим, дори на по-висока цена, от тази която вижда при останалите марки и модели климатици, той винаги е доволен и щастлив. Защото той инвестира в бъдещето си. Няма да има проблеми с отоплението. Да, климатиците също и охлаждат, но проблеми с охлаждането няма. Лятно време температурата отвън е 30-40 градуса, в помещението трябва да се поддържа 24-25 градуса. Разликата е 10 градуса по Целзий. Зимно време, когато температурите паднат под нулата и стане -5, -10 градуса, температурната разлика между вътре и вън е вече 30-40 градуса. Говорейки за избора на климатик, основното е как работи в режим на отопление. Съветът ни е да бъде инверторен, от хубава марка, която е лидер в бранша, за да отоплява и да пести пари от електроенергия. Един климатик, евтин, от 500 лв и такъв, който струва 1500 - те са еднакви като мощност. Примерно единият 12-ка и другият 12-ка. Закупувайки този от 1500-2000 лв, клиентът получава нещо много добро като продукт. Това другото е илюзия. След това почват проблемите: „ама не ми топли, ама трака, ама заледява”. При климатиците няма такова нещо като евтино и хубаво. 

Как се справяте с максимата, че клиентът винаги има право?
Митко – Придържаме се успешно към тази максима. Изпълняваме всички желания и изисквания.

Янчо – Има един закон – истината и само истината. За 500 лв ще ти предложим най-добрия климатик, който можем, но не трябва да оставаш с впечатлението, че няма по-добри. Когато му се обясни на клиента за какво иде реч, той може да разбере. Ние сме прозрачни, защото сме разбрали, че от доволен клиент по-добра реклама няма. Обяснявайки му какви варианти и възможности има, вече той си носи кръста - купувайки по-евтина техника, той прави компромиса с качеството.

Много ясно трябва да знае какъв микроклимат трябва да се създаде и какъв е размерът на помещението. След като клиентът е наясно с тези неща, ние имаме отговор на всичките му въпроси. Важно е помещенията да имат добра изолация. Важно е да се купуват инверторни климатици. Парите се дават веднъж. Те англичаните са го казали: „Не съм толкова богат, че да купувам евтино”. Инверторните са по-скъпи, но много по-надеждни като технология, много повече пестят енергия. Да кажем едно Mitsubishi Heavy Industries ще ти излезе 1500 лв, това с 5 години гаранция, с безплатен монтаж. И този климатик през отоплителния сезон ще харчи ток 30 лв, примерно, на месец. Това при 24 часа включен климатик в денонощието, 30 дни в месеца. Единствено в света Mitsubishi Heavy Industries създават такъв коефициент на трансформация и минимална консумация 0,09 кW, това са 90 вата в режим на отопление. Никоя друга фирма не е достигнала такива стойности - да работи климатикът в режим отопление и да консумира 90 вата, колкото една крушка. Сега разбра ли защо при нас няма криза. Ние работим при пълни обороти, дори сега разкриваме нови работни места. Обикновено клиентите подхождат с недоверие, като чуят за тези 90 вата. Казват „Ама това не може. То е невярно...”. Когато закупят такъв климатик, получаваме само благодарности от клиентите, понякога чак ни е неудобно. Ние просто сме си свършили работата. След първоначалното недоверие, клиентът разбира сам какъв комфорт, какво удоволствие му създава този климатик. Реално ние внасяме толплина и уют в домовете на хората. При това за дълги, дълги години занапред. 

Димитър Галончев, икономист

Митко – Всеки трети клиент вече се интересува от различните системи за пречистване на въздуха , които ги има в скъпите климатици. Много хора инвестират в здравето, освен в икономията от ток, особено, когато има малки деца вкъщи. 

Като говорим за дълги, дълги години, колко? Колко време може да се разчита на един климатик?
Янчо - Mitsubishi Heavy Industries, които са най-добрите климатични инсталации на света, гаранцията е минимум 5 години. При това няма измишльотини, гаранцията е за всички части. При тези климатици обаче говорим за живот над 10 години. Това е минимумът, на който реално разчитаме. Климатичната инсталация може да служи много над 10 години без проблем. Говорим за Mitsubishi Heavy Industries, нали. Всички други след тях са с много по-ниска гаранция и с много по-ниско качество. Нашият съвет е: инвестирайте в качествени климатици. Веджъж взето такова решение, възможности има. Има лизингови схеми, Европейският съюз връща пари за такива климатици, казва се Енергийна ефективност програмата. 

Всеки ли може да се възползва от тази програма? Какви са условията?
Митко – Жилището трябва да е собствено. По енегрийна ефективност влизат Fujitsu, General, Daikin, Mitsubishi Heavy Industriesсамо хубави и скъпи климатици, които пестят много електроенергия. По програмата връщат 20% от стойността. Изготвяме типова оферта за клиента с посочен модел на климатика и стойността, отива в банка по избор, те са четири. Подписва договор и Европейската банка за възстановяване и развитие, която финансира проекта, заплаща 20% от стойността. Самото възстановяване става след 30-40 дни, одобрението на клента за този проект – в рамките на седмица.Може да прозвучи странно, но често казвам да не бързат да плащат на място на клиенти, които биха могли да се възползват. Възможността е особено добра в случай, че средствата са в брой. Тогава просто се депозират в банката, не се ползва кредит, който после да изплаща клиентът.

Инж. Янчо Генов е минал през всички етапи на работата.
Климатици се монтират и на места, където не може да се стигне по друг начин. В случая това е единствения възможен транпорт до старопланински връх, където има помещения за климатизиране Сн.: Архив BULGAS.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини