От х:

Днес в x:

33 °C

Свръхбяла боя за охлаждане на покриви получиха изследователи

Изследователски екип, ръководен от UCLA, демонстрира начини да се направи супер бяла боя, която отразява цели 98% от постъпващата топлина от слънцето. Приложими в практиката, тези начини отварят пътища за проектиране на бои, които, ако се използват на покриви и други части на сградата, биха могли значително да намалят разходите за охлаждане. 

Резултатите, публикувани онлайн в Joule, са основна и практическа стъпка към поддържане на сградите по-хладни чрез пасивно дневно лъчево охлаждане - спонтанен процес, при който повърхността отразява слънчевата светлина и излъчва топлина в пространството, охлаждайки се потенциално до температура под околната. Това може да понижи температурата в помещението и да помогне за намаляване на използването на климатик и свързаните с това емисии на въглероден диоксид.

"Когато носите бяла тениска в горещ слънчев ден, се чувствате по-прохладно, отколкото ако носите такава, която е с по-тъмен цвят. Това е така, защото бялата риза отразява повече слънчева светлина и същата концепция важи за сградите", казва Аасват Раман, асистент по материалознание и инженерство в Инженерното училище на UCLA Samueli и главен изследовател по проучването. "Бял покрив, боядисан в бяло, ще бъде по-хладен от този в по-тъмен нюанс. Но тези бои правят и нещо друго - те отхвърлят топлината в инфрачервените дължини на вълната, които ние хората не можем да видим с очите си. Това би могло да позволи на сградите да се охладят още повече".

Най-добре представящите се в момента бели бои обикновено отразяват около 85% от входящата слънчева радиация. Остатъкът се абсорбира от химическия състав на боята. Изследователите показаха, че прости модификации на съставките на боята могат да предложат значителен скок, отразявайки до 98% от постъпващото лъчение.

Сегашните бели бои с висока слънчева отражателност използват титанов оксид. Макар че съединението е много отразяващо на най-видимата и близо инфрачервена светлина, то също така абсорбира ултравиолетова и виолетова светлина. Качествата на съединението да абсорбира UV лъчи го правят полезно при слънцезащитни лосиони, но също така водят до нагряване под слънчева светлина, което пречи на поддържането на сградата възможно най-хладно.

Изследователите проучили замяната на титаниевия оксид с евтини и лесно достъпни съставки като барит, който е пигмент в боите, и захранван политетрафлуоретилен, по-известен като тефлон. Тези съставки помагат на боите да отразяват UV светлина. Екипът е направил още уточнения във формулата на боята, включително намаляване на концентрацията на полимерни свързващи вещества, които също поглъщат топлина.

"Потенциалните ползи от охлаждането, които това може да доведе, могат да се реализират в близко бъдеще, тъй като предлаганите от нас модификации са в рамките на възможностите на индустрията за боядисване и покрития", казва постдокторантът от UCLA Джьотирмоя Мандал, научен сътрудник в Schmidt, част от изследователската група на Раман и съавтор на изследването.

Изследователите също така отбелязват, че много общини и правителства, включително щата Калифорния и Ню Йорк, са започнали да насърчават технологии за прохладен покрив за новите сгради.

"Надяваме се, че работата ще стимулира бъдещи инициативи за супербели покрития, не само за икономия на енергия в сградите, но и за смекчаване на топлинните островни ефекти в градовете и може би дори ще покаже практичен начин, който, ако бъде приложен в глобален мащаб може да повлияе на климатичните промени ", каза Мандал, който изучава технологиите за охлаждащи бои от няколко години. "Това би изисквало сътрудничество между експерти в различни области като оптика, материалознание и метеорология и експерти от индустрията и политическите сектори".

повече информация: DOI: 10.1016/j.joule.2020.04.010

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят бележи материални придобивки и лични удовлетворения за много от вас. Доверието, с което ви приемат е напълно заслужено и самочувствието ви е оправдано. Запазете добронамереността си към всички от обкръжението ви, това ще ви помогне да се концентрирате върху важните за вас дела.
06 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Романтичен флирт или друго нежно чувство ще ви направи по-внимателни към интимните ви партньори. Развитията ще са във ваша полза и бързо ще получите онова, към което се стремите. Други ще са погълнати от делови задачи, но не за дълго. С прагматичен подход ще пристъпите към работа, която ще приключите в рамките на деня.
06 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Очаква ви ден, изпълнен с динамика и промени. Работата ви ще бъде свързана с множество срещи, в които вие сте водещата страна. Справяте се добре с тази роля, а и има хора, които ви оказват необходимата подкрепа. Не пренебрегвайте подробностите, на които ви обръщат внимание вашите колеги. В определен момент те могат да се окажат решаващи за нещо важно.
06 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ще останете доволни от професионалните си изяви днес. Повече съсредоточеност при работа свързана с пари. Възможни са измами и допълнително внимание ще бъде от полза. За някои изгодни предложения свързани с нова работа. Денят ще носи успех за всякакъв вид сдружения. Съвместните начинания се толерират.
06 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят ви ще е успешен. За много от вас той се свързва с добри реализации, бизнесът ще ви донесе повече вълнения, но и финансови придобивки. Приятели от чужбина ще разнообразят ежедневието на някои от вас. Очаквана среща ще ви донесе положителни емоции, за други спокойна почивка.
06 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Някои от вас съвсем основателно ще отделят повече време за подготовка на предстоящо събитие. Чувствате се достатъчно уверени в себе си, за да действате по собствено усмотрение. Моментът е подходящ за конкретни стъпки, така че не се колебайте. Време е да действате. Можете да напреднете в много кратки срокове.
06 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Мнозина от вас ще съсредоточат усилията си към повишаване на квалификацията си. Това ще ги направи конкурентноспособни и по-успешни в професионалната им кариера. Не се лутайте в търсене на подходящо занимание, имате ясна цел – следвайте я. Една среща ще остави следа в живота ви.
06 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят ви предлага доста разнообразни събития. На някои от вас може да се наложи да избират между няколко еднакво изкусителни възможности. Не се колебайте твърде дълго и се възползвайте изцяло от случая. Денят бележи и желано избавление от сърдечните терзания за мнозина от вас.
06 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес е добре да владеете емоциите си и да подхождате трезво към задачите си. Здравето е възможно да ви създава проблеми. Любовният ви живот е наситен с вълнуващи преживявания и интересни разговори с вашата половинка.
06 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поставяйки разбирателството с другите, като водещо начало, ще прозрете, че съдбата ви толерира и дава привилегии. Това е верния път. Обстоятелствата ще бъдат във ваша полза и ще ви дадат възможности да погледнете на проблемите си от по-различен ъгъл, и да решите бързо загадката.
06 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Избягвайте всякакви спорове днес, дори да сте сигурни в правотата си. Спокойствието взима връх над всичко и днес никой няма да е в състояние да ви изнерви.Отдайте се на любимото си занимание и не се занимавайте с чужди проблеми. Ще имате възможност да наситите душата си с хубави емоции, ако разбира се това ви вълнува.
06 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Овладейте емоциите си и се заемете сериозно със задачите си. Отдавате прекалено голямо значение на нечие поведение, а можете просто да го пропуснете покрай себе си. В същото време не бъдете недостъпни за човек, който ви показва добрите си чувства. Възможно е здравето ви да ви създаде грижи.
06 авг 2020
Последни новини