От х:

Днес в x:

Обявиха нов видеокодек, който сваля наполовина битрейта на стрийминга

Немският изследователски институт Fraunhofer Heinrich Hertz обяви във вторник нов видео стандарт, който намалява наполовина битрейта, необходим за стрийминг, което позволява картина с по-високо качество на устройства с по-малка мощност и отваря вратата по-широко за приемане на 8K съдържание с висока резолюция.

Институтът Fraunhofer Heinrich Hertz заяви, че новият кодек, VVC - универсално видео кодиране, няма да компрометира качеството на видеото. С непрекъснато нарастващите изисквания към честотната лента за стрийминг в социалните медии, Zoom, 4K съдържание и 360-градусови панорамни видеоклипове и особено по време на засилено използване на мрежата, стимулирано от глобалните карантини, VVC идва в подходящ момент.

Повишената ефективност на предаване, която кодекът обещава да постигне, би помогнала на основните стрийминг услуги като Amazon Prime Video и Hulu да намалят разходите, докато се подготвят за по-висока резолюция.

За да получат 8K качествено поточно предаване, настоящите потребители трябва да имат интернет връзка с поне 85 мегабита в секунда, което надвишава капацитета на много домакинства. Но VVC ще изисква едва половината от това.

"Тъй като H.266 / VVC е разработен за видео съдържание с висока разделителна способност, новият стандарт е особено полезен при излъчване на 4K или 8K видеоклипове на телевизор с плосък екран", се казва в прессъобщението на Fraunhofer, публикувано във вторник. "H.266 / VVC прави видео предаването в мобилни мрежи (където капацитетът е ограничен) по-ефективно. Например, предишният стандарт H.265 / HEVC изисква 10 гигабайта данни за предаване на 90- минутно UHD видео. С тази нова технология са необходими само 5 гигабайта данни, за да се постигне същото качество."

Новият кодек ще замени седемгодишния стандарт H.265 HEVC (High Efficiency Video Coding - високоефективно кодиране на видео). Въпреки че самият HEVC двукратно повишава ефективността в сравнение с предшественика си, използването му е свързано правни спорове за изключително сложна система за правата, заплетена от различни стандарти за предаване на различни устройства и различни степени на компресия.

Институтът Fraunhofer казва, че форматът му, проектиран в сътрудничество с Apple, Ericsson, Intel, Huawei, Microsoft, Qualcomm и Sony, който предстои да бъде приет от Форума на индустрията за медиа кодиране, състоящ се от 34 големи компании, трябва да избягне тревогите с правата на HEVC.

Все пак предстоят предизвикателства, преди VVC да бъде универсално възприет. От една страна, VVC изисква по-голяма мощност за обработка. Процесът му на декодиране е до 10 пъти по-сложен от HEVC. Процесът на кодиране също е продължителен. Тестовете на изследователския екип на BBC показахаа, че кодирането на VVC съдържание е 6,5 пъти по-дълго, отколкото при сегашния стандарт. Ще бъдат необходими по-мощни чипове, които да се справят със задачата. Fraunhofer заявява: "В момента се проектират новите чипове, необходими за използването на H.266 / VVC, като тези в мобилните устройства".

Второ, алтернатива на HEVC вече съществува и тя е безплатна - AV1. Кодекът с отворен код не е толкова мощен като VVC, но е с 30 процента по-ефективен от HEVC. Той е приет от няколко основни медийни играчи, включително YouTube и Netflix.

Междувременно ще мине известно време, преди VVC да може да бъде внедрен. Все още няма наличен софтуер за кодиране и декодиране на формата. Fraunhofer казва, че очаква да представи такъв софтуер тази есен.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини