От х:

Днес в x:

2 °C

Стриймингът е чудесен, но става все по-скъп

Стриймингът е чудесна сделка. Кой не би искал да плаща по 7 долара на месец на Disney+, за да получи достъп до всеки филм на Marvel, „Междузвездни войни“ и над 30 сезона от „Семейство Симпсън“.

Но докато стрийминг платформите продължават да се множат, този тип услуги стават все по-скъпи, пише Франк Палота CNN.

Появяват се нови услуги, а абонаментите растат постоянно. Въпросът е дали плащането за няколко услуги е икономично или сме стигнали точката на насищане?

Всичко зависи от това какво искате и как искате да го получите.

Джил Росенгалд Хил, изпълнителен вицепрезидент в компанията за медийни проучвания Magid, вярва, че в момента стриймингът е „много по-изгоден, отколкото беше преди няколко години“, въпреки навлизането на нови услуги и нарастването на цените. Тя отдава това на по-големия обем от съдържание, което се предлага, какво и върху фокуса върху оригинално съдържание, което не може да бъде открито другаде.

Скорошно проучване на Magid е установило, че потребителите в САЩ са склонни да плащат средно по 34 долара месечно за стрийминг услуги и са готови да се абонират средно за четири платформи.

Но как потребителите плащат за всичко това? Придържането към бюджет от 34 долара на месец може да е трудно, като се има предвид изкушението да се абонират за сякаш безкрайните услуги на пазара. Потребителите все пак имат варианти, включително чрез споделяне на пароли и „закачването и откачването“ от услуги, твърди Хил.

Този процес е свързан със спирането на абонамента за някоя услуга временно и абонирането за ексклузивното съдържание на друга. Така например, ако гледате Netflix само заради „Stranger Things”, можете да се откажете от абонамента между сезоните и да опитате други услуги, преди да се върнете обратно за новия сезон на сериала.

Magid е установила, че 35% от потребителите се абонират за една стрийминг услуга за шест месеца или по-малко, а 22% планират да спрат абонамента, когато приключат с конкретен сериал, заради който са избрали въпросната платформа.

Но постоянното отписване и вписване в услуги изисква време и може да е досадно, посочва Хил.

Същевременно има друга опция, наречена AVOD, или видео по заявка, което включва реклами. Това е средният вариант, който позволява на потребителите да се абонират за евтина или безплатна услуга с много съдържание, но трябва да се примирят с рекламите в нея.

И все пак това е опция, която много хора избират. 51% от анкетираните предпочитат да стриймват филми или друго съдържание безплатно с 15- до 30-секундни реклами, твърдят от Magid.

Ето защо на пазара в САЩ се появиха повече подобни опции. Базираните на абонамент услуги като Peacock, която има и безплатна версия с реклами, и HBO Max, която работи по своя AVOD версия, се раздвижиха.

Интересът към базирани на реклами стрийминг услуги само ще расте, докато съдържанието, което те предлагат, става все по-привлекателно, твърди Бърни Мактърнан, старши анализатор в Rosenblatt Securities.

По думите му както нараства конкуренцията в абонаментния стрийминг, така тя расте и в базирания на реклами стрийминг.

Платеният стрийминг пък може да стане по-евтин, ако повече услуги решат да заложат на обединяването. Disney например в момента предлага общ пакет от Disney+, Hulu и ESPN+ на по-ниска цена. Ако повече услуги поемат в тази посока, стриймингът може да не тежи толкова на семейния бюджет.

И все пак Мактърнан вярва, че ще видим повече общи проекти от различни индустрии – когато две компании, които не са конкуренти, работят заедно, за да запазят или разширят потребителските си бази.

„Пример за това беше Spotify и обединяването ѝ с Hulu, както и сделката на Verizon, която даде на клиентите ѝ безплатен Disney+”, посочва той. По думите му за потребителите това ще значи по-малко разходи, но за компаниите ще означава по-малък шанс за бързо отписване от услугата и насочване към друга.

Какво ще е бъдещето на стрийминга, когато става дума за портфейлите ни?

Цените едва ли ще се свият скоро. А компании като Disney+ и Netflix харчат милиарди долари за оригинално съдържание, което означава, че абонаментите за потребителите само ще растат.

Същевременно е малко вероятно традиционната телевизия отново да стане доминираща форма на забавление. Стриймингът е бъдещето. Но не трябва да е битка, в която победителят прибира всичко.

Бъдещето на това как и какво гледаме вероятно ще е микс от много канали, включително стрийминг и традиционна телевизия, твърди Майкъл Нейтънсън, медиен анализатор в MoffettNathanson.

Източник: investor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Създавате добри взаимоотношения с хората от обкръжението ви и това ви помага да разширите обхвата на интересите си. Ще спечелите, ако запазите позициите си независимо от трудностите и подготвите следващите си изяви. Други ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си.
04 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се заемете с важните си задачи, но не са изключени и изненади, които да наложат промяна в плановете ви. Денят е свързан и с развития от личен характер, ще имате придобивки и срещи с хора, към които храните очаквания по интересуващ ви въпрос. С колегите си бъдете общителни, но не разкривайте пред тях интимния си живот.
04 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако представите аргументирано и по достъпен начин намеренията си, няма да се затрудните в изпълнението им. Овладени и без излишна показност, ще работите по текущите си задачи, едновременно с това договаряйки и условия по предстоящи проекти. Решаване на финансов въпрос и добри очаквания за предстоящите дни.
04 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Коректното ви поведение ще се оцени от хората, с които си сътрудничите, и в замяна ще получите същото. Не се притеснявайте излишно за проблем, касаещ близък човек. Ще съумее да се справи сам, а ако поиска помощ – не му отказвайте. Парични вложения ще ви накарат да потърсите съвет от хора, занимаващи се с инвестиции.
04 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
И творческите и професионалните ви амбиции ще намерят реализация днес. Не се колебайте да се обграждате със сътрудници, защото те ще се окажат от решаваща роля при един служебен проблем, който ще доведе до финансов успех. Едно запознанство е възможно да прерасне в голяма любов.
04 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се погрижите за детайлите в работата си, за да елиминирате изненадите и постигнете очакванията си. Благодарение на организираността и предвидливостта ви, средствата ще ви стигнат за всичко, което планирате. Занимаващите се с бизнес ще реализират търговска сделка или доведат споразуменията с клиенти и партньори до предстояща такава.
04 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
04 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За някои от вас работа ще продължи и то с придобивки. Ще постигнете това, за което се борите, като оставате доволни. Погрижете се за близките си, те очакват това от вас. По отношение на личните си амбиции е добре да посветите в тях и партньорите си, ако имате такива.
04 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
04 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Някои от вас ще се занимават с организационни въпроси, свързани с работата им. Имате възможност да работите на спокойствие и да напреднете наистина много. Не се отказвайте от идеята, дадена ви от ваш близък. Впоследствие ще откриете безспорни предимства и възможности за в бъдеще.
04 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Тревогите ви, свързани с близък човек ще отпаднат. Нещата около него започват да се развиват в благоприятна светлина и това внася спокойствие в семейството. Благодарение на последователните си действия имате шанс да реализирате отдавна планувано начинание.
04 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ще премине изцяло под знака на деловите ви успехи. Усетът ви за изгодни инвестиции ще ви открие добра възможност да увеличите финансовото си състояние. С помощта на нови партньори ще укрепите позициите си в избраната от вас сфера на действие.
04 мар 2021
Последни новини