От х:

Днес в x:

Kои са най-популярните онлайн услуги за стрийминг на музика

Музиката винаги ще е на мода и това е факт, който никой не може да оспори. Музика се е слушала още преди хиляди години, ще се слуша и за в бъдеще. В годините се променят единствено стиловете музика и начина по който я слушаме. Ако някога е можело да слушаме музика само при изпълнения на живо, то през XX век сме можели вече да я слушаме от разстояние с помощта на грамофонните плочи. После се появили касетите, комапктдисковете и производните им, музика на компютъра, а сега цялата музика е онлайн някъде в облака. По тази причина, в последните години, най-популярният начин за слушане на музика е посредством няколкото най-масови стрийминг платформи. 

От публикуваното в доклада на Counterpoint Research става ясно, че в последно време се наблюдава голям ръст в този тип музикални услуги. На годишна база увеличението е с цели 32%, като общият брой на потребителите, които слушат музика чрез онлайн стрийминг е достигнал до 358 милиона. От популярните платформи, на първо място, с голяма преднина пред конкурентите си са Spotify, които притежават 35% от тези абонати и печелят 31% от общите приходи в този сектор. Втората позиция е за Apple Music, които са с 19% от абонатите, а трети се класират Amazon Music с 15%. Останалите 31% се разпределят между по-малките облачни доставчици на музикални услуги. 

Заради кризата с COVID-19 и респективно изолацията на милиарди хора в домовете им, тази година има голям шанс да се наблюдава още по-голям ръст в потреблението на онлайн стрийминг музика. Според Counterpoint Research е края на 2020 година потребителите на този тип услуги в глобален мащаб ще надхвърли 450 милиона, което означава, че ръстът ще е с над 25%. 

В интервю за Counterpoint анализаторът Абхилаш Кумар споделя, за интересната бизнес стратегия на платформите за онлайн стрийм на музика и хитрият начин по който те привличат платени абонати.  „Нарастването на платените абонаменти предполага, че хората вече са готови да платят за стрийминг на музика. Това обаче не става по директен начин. Платформите за стрийминг на музика следват подход от два етапа, за да спечелят абонати.  Първият е да ги регистрират в своята платформа като безплатни потребители с помощта на отличните рекламни кампании, които правят. Вторият етап е да им предложат последствие атрактивни оферти, с които първоначално на символична цена да ги изкушат да преминат към платени абонаментни планове.“

Именно следвайки този план на развитие, Spotify има толкова голяма преднина пред конкурентите си. През изминалата година, компанията промоционално даде на потребителите си безплатен Spotify Premium за период от три месеца, последствие намали цените си и така привлече голям брой от хората, които до този момент са били само в тестов период. 

Източник: digital.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини