От х:

Днес в x:

-2 °C

"Алфабет" първа започна да доставя интернет чрез балони

В сряда компания на "Алфабет", която е собственик на "Гугъл", започна да предлага първия в света търговски високоскоростен интернет, използващ балони, на жителите в отдалечените райони на Голямата рифтова долина в Кения.

Услугата се предлага от Loon, дъщерна компания на "Алфабет", и Telkom Кения, третият по големина телекомуникационен оператор в източноафриканската държава.

"Кения е първата страна, която има базови станции високо в небето. Сега ще можем да покрием цялата страна за много кратко време", заяви министърът на информацията на Кения Джо Мучеру след пускането на услугата, предаде "Ройтерс".

Технологията е била използвана и преди, но не и с търговска цел. Американски телекомуникационни компании използваха балони, за да свържат повече от 250 000 души в Пуерто Рико след ураган през 2017 г.

Проектът има за цел да предостави достъпен интернет от четвърто поколение (4G) на непълно покрити или непокрити селски общности и бе в процес на развитие повече от десетилетие.

"Изграждаме следващия слой от мобилната мрежа по света", каза Алистър Уестгарт, изпълнителен директор на Loon.

Плаващите на височина от 20 км базови станции имат много по-широко покритие, около сто пъти повече от площта на традиционната кула за мобилни телефони, каза Уестгарт. Големите, полупрозрачни балони са снабдени със слънчев панел и батерия и се движат в горните части на атмосферата, високо над равнините и проблемите с времето.

Те се пускат от съоръжения в Калифорния и Пуерто Рико и се контролират от подразделението на Loon в Силициевата долина. Балоните разполагат със софтуер, оборудван с изкуствен интелект за навигация, което допълнително намаля нуждата от човешка намеса.Проектът беше обявен преди две години, но окончателното разрешение бе дадено преди дни от кенийското правителство, за да помогне за подобряване на комуникацията по време на пандемията от коронавирус.

4G услугата на балоните е тествана с 35 000 клиенти и първоначално ще обхване регион, обхващащ 50 000 кв.км. В края на проекта 35 балона със слънчева енергия ще бъдат в постоянно движение в стратосферата над Източна Африка.

Услугата бе представена в окръг Баринго, чийто жители обикновено пътуват близо 60 км до най-близката интернет връзка.

Доркас Кипкерой разказа пред "Ройтерс", че сега ще може да развие бизнеса си с мед. Пчеларството е традиционна индустрия в региона.

"Ще ми помогне да достигна до кенийци, които живеят в чужбина, защото комуникацията до момента беше трудна", каза тя.

Уестгарт каза, че Loon, която има сделка за въвеждане на услугата с Vodacom в Мозамбик, вижда засилен интерес от страна на операторите и правителствата, след като кризата с коронавориса принуди хората да разчитат по-силно на интернет. "Това наистина ускори съществуващите дискусии", каза той.

Подробности за търговското споразумение между Loon и Telkom Kenya не са публични. Някои критици на проекта твърдят, че би било по-добре услугата да се пусне първо в други по-слабо развити африканска страни, тъй като 39 млн. от 48-милионното население на Кения вече има някакъв достъп до интернет.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Хороскоп за 17.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ви ще премине по-леко, наситен с приятни емоции и срещи. Ще ви се отдава без затруднения да решавате въпроси от професионален, обществен и личен характер. С колегите си бъде коректни, както и с всеки друг, ако искате да приключите навреме и без нежелани последствия общите ви задачи.
17 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Несвойствени за вас занимания ще отнемат част от времето ви, но няма да съжалявате. Добри попадения в сферата на недвижимите имоти, както и в рекламата и бизнеса, като цяло. Нищо не е случайно, за успеха си сте работили много, днес ще берете плодовете от този труд. Движете се повече и общувайте с приятни хора.
17 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Денят ви ще е успешен и наситен с преживявания. Преуморявате се с работа, но има защо. Ще получите добра оценка и предложение за промяна на работното място. Финансовите придобивки ще ви радват, а също и доверието на хората към вас. Ще получите нови възможности за реализация и социален възход.
17 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Отнасяйте се с разбиране към градивната критика по ваш адрес. Със сигурност има какво да научите за себе си, въпреки опита и квалификацията ви. Истина е, че имате повече разходи през тези дни, но по-важно е, че ги правите с желание – за подаръци и други удоволствия. Настроението ви в никакъв случай няма да пострада.
17 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате върху какво да се съсредоточите, за това ще си спестите излишните приказки. Отдадени на работата си, ще се вглеждате в променящите се бързо събития и ще търсите своето място в тях. Няма да ви бъде трудно, с логичното си мислене и действия бързо ще си осигурите добри позиции.
17 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Активността ви ще ускори развоя на делата, насочвайки събитията в благоприятна за вас посока. В общуванията си бъдете търпеливи и не създавайте напрежение на хората, които не се отличават с вашите качества. По-възрастен човек ще ви заяви намеренията си относно предстоящо събитие.
17 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте особено привлекателни за околните, чувството ви за хумор и младежкото ви излъчване до голяма степен ще ви помогнат в деловите ви срещи. Дори по време на напрегнати преговори успявате деликатно да разведрите обстановката.
17 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Готовността ви да сте полезни и добрата ви подготовка, ще направят възможно постигането на всичко, с което се захванете днес. Ще получите потвърждение на казаното много скоро. Смелите ви ходове и вниманието на което се радвате, ще доведат до положителни развития в живота ви.
17 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Динамичен ден, който в края си може да стане и уморителен. Ще се поздравите с постигнато разбирателство с хора от обкръжението ви. Други от вас ще засилят общуването си с колеги и познати, помагайки им да подобрят душевното си равновесие. Силни сте и внушавате доверие и надежда, когато го желаете.
17 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Възползвайте се от собствената си изобретателност. Можете да бъдете доволни от себе си по отношение на деловите си ангажименти и това няма да е случайно. Стремете се към повече прозрачност във взаимоотношенията си с хората около вас. Забравете миналото и се съсредоточете върху настоящето.
17 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Поставяте си постижими цели, които няма да ви затруднят. Успявайки в намеренията си, ще подобрите вярата в собствените си сили, а с нея и мотивацията си да продължите напред. За награда ще изживеете вълнуващи мигове с човек, когото харесвате. Също така ще се ползвате от услугите на тези, които ви обичат.
17 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Здравословното и физическото ви състояние е отлично. Започвате добре новата работна седмица, имате много нови планове, върху които съсредоточавате усилията си. Напрежение е възможно да се появи от страна на интимния ви партньор, затова бъдете внимателни. Вие сте решаваща страна в случая.
17 яну 2021
Последни новини