От х:

Днес в x:

Смолян на пазар за евтина риба в Димитровград

Бай Хасан полива току що купената риба

Народни цени на рибата, дни преди Никулден привлече към димитровградския битак хора от цялата област, че и извън нея. Бай Хасан и фамилия, някъде от смолянско, се спря пред сергия с изкусително изглеждащи шарани на почти соццена-4.50 за кило. Рибата беше прясна и още мърдаща. Освен шаран, имаше пресен толстолоб и каракуда, съответно за 2.50 и 1.50 за кило. Шаранът обаче правеше най-големия оборот. За сравнение в Хасково той върви на 6.50 до 6.80 лв/кг. 

Няма такова чудо у нас, призна бай Хасан докато отпиваше от тежко червено вино за сгряване. Човекът първо искаше да купи един рибок за незабавен тиган, но после се сети за Никулден и поиска повече рибки. Оказа се, че и мюсюлманите празнуват св. Николай. „Празнуваме сичко. Хаир да има“ развеселено обясни друг купувач от същото вероизповедание. 

Очевидно и други бяха на същият принцип. Макар да нямали Николай в къщата, димитровградско семейство се запаси за празника, привлечено от атрактивната цена на шарана. Дядо от околните села също прежали няколко левчета от скромната си пенсия. На никой не му пукаше от къде е рибата, важното е че бе прясна и евтина. 

Последното бе повече от важно, заради неотклонно пъплещата нагоре цена на рибата. От 5 лв миналата година, сега кило шаран гони 7-те лева, а по Никулден нищо чудно и да ги надхвърли.

Ненормалната практика да се вдигат цени точно преди празници я има навсякъде в България, за разлика от белия свят където по това време правят драстични намаления на стоките.

Г.Христов

Сергията привлече десетки купувачи
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини