От х:

Днес в x:

Досега в 2012-та: удавихме се, изсъхнахме, накрая ни удари гръм

Клюмнали слънчогледи, в които няма семе

Рекордна за последните 20 години суша удари Хасково през лятото на 2012-та година, потвърди шефът на хасковските синоптици Спас Александров. По данни на метеоролозите, през периода от юни до септември включително, са паднали само 20 % от нормалните за лятото валежи. „За 20 години такова чудо не съм виждал“, чистосърдечно призна Александров. В резултат на сушата, пострадаха почти всички земеделски култури и най-вече така наречените окопни-слънчоглед, царевица и т.н. Специално слънчогледа бе толкова тежко ударен, че даде 2-3 пъти по-малко добив от нормалният за региона. 

Празните слънчогледови пити станаха тъжен символ на жътвата/виж снимките/. Другата потърпевша култура бяха лозовите насаждения, особено в по-южните общини. За щастие, пшеницата не е пострада сериозно. През критичните за посевите майски дни все пак валя, а от суровата зима се бе запазил достатъчен резерв от влага в почвата. 

Иронията е, че бедствието наречено суша ни се стовари в годината, когато бяхме удавени от наводнения. През февруари, язовири и реки излязоха от коритата си заради проливните дъждове. Много къщи бяха разрушени, загинаха 11 души. Щетите са за милиони. След края на май обаче, небето пресъхна. 

Сушата бе прекратена с пороя от началото на октомври. На 3-ти срещу 4-ти, небето се отвори. Освен благословеният дъжд обаче, оттам се изсипаха стотици гръмотевици. Стари хасковлии се кълнат, че това е най-свирепата гръмотевична буря откакто се помнят. Може и да е вярно. 

Последното, което липсва е люта зима. Засега ромското лято е повече от лято и ни изпраща „курортните“ 25-30 градуса дори и през октомври. За по-нататък, не се знае.

Г.Христов

Реколтата на много земеделски култури, бе погубена
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини