От х:

Днес в x:

Болницата без Главна сестра заради конкурсни хватки

Славея Славова не можа да се яви на конкурса заради липсващ документ

Хасковската МБАЛ остана без главна сестра след като и двете кандидатки за поста бяха декласирани. Конкурентки бяха досега изпълняващата длъжността Славея Славова и председателката на регионалната съсловна организация на БАПЗГ/Българската асоциация на професионалистите в здравните грижи/ Кресимира Янева. Мотивите за декласирането им са непълна документация. Янева няма необходима за длъжността диплома, а Славова няма удостоверение, че членува в Асоциацията на професионалистите в здравните грижи. Любопитното е, че този документ трябва да и го издаде Кресимира Янева. По закон, дори дипломирана медсестра не може да изпълнява професията си ако не членува в Асоциацията. С други думи, сестрата не може да бъде сестра. Подобно е и изискването при лекарите.

Скандалът тръгна от простичкият въпрос на Haskovo.net как вървят обявените конкурси за Главна сестра и старши сестри на 22 отделения, които бяха обявени от областната болница в началото на септември. В отговор се чуха смайващи неща. Освен за провалянето на конкурса за Главна, кандидатките за старши сестри също срещали затруднения да се сдобият с необходимото удостоверение. Сестрите били връщани по няколко пъти за нередности по подаваните от тях документи, за издавани на удостоверението. Самата Славова е ходила поне три пъти и така и не е получила документа, въпреки че е действащ член на БАПЗГ и редовно си внася членският внос. „Сестрите ни са заети хора. Не могат да се мотаят дни наред и да не изпълняват задълженията си за елементарна административна процедура“ коментираха от ръководството на МБАЛ. Според изпълнителният директор д-р Славчо Близнаков, това се е случвало на ВСИЧКИ кандидати за старши сестри. Самата Славея Славова също изрази разочарованието си. Заради мотаенето, срокът за конкурса изтекъл.

Потърсена за коментар, Кресимира Янева отхвърли категорично тези твърдения. Според нея Славова така и не е дошла да си вземе удостоверението. Всяка друга сестра която го поискала, си го е получила. Относно конкурсът Янева изрази учудването си, че Главната е подала документите си, при това преди нея, без да е взела удостоверението. Нямало обаче удари под пояса, нито някакви лични мотиви за създалата се административна спънка.

Връщане на сестри е имало обаче за друг вид документ-сертификат. Това е задължително изискване на ЕС, без което е абсолютно невъзможно медсестра да работи като такава не само в България, но и в болници в чужбина. „Как няма да ги връщам като не представят коректно вписан трудов стаж“ възмути се тя. Стажът е задължителен за сертифицирането. Янева обаче показа копие от трудова книжка на сестра от болницата, в който, последният вписан трудов стаж е от 2011-та година. Излиза, че сестрата не е работила и ден през 2012 година. В друга книжка, последната вписана трудова заплата е от януари 2012. Ако в този период заплатата е променяна, това не е отразено. Също и ако има наложено административно наказание. По закон, дори обикновеното мъмрене трябва да е вписано в книжката до 3 месеца след налагането му. Кой може да гарантира, че за 10 месеца няма такова, риторично попита съсловната шефка.

„Работодателят в Хасково може да си знае сестрата, но кой е казал че тя ще работи само в Хасково? А в чужбина не подписват трудов договор, ако не са на 100 % наясно за трудовия стаж на лицето и наличието на провинения“. Това е и в пряка връзка със сертифицирането на медсестрите, но то се решава в София, допълни Янева.

Янева отхвърли твърдението, че спира конкурсите за старши сестри, първо, защото там процедурата продължава, и второ: „Участват много външни за болницата кадри и всички те си взеха удостоверения и сертификати. Е как пък точно работещите в МБАЛ не намериха време да го сторят?!“.

Сроковете за конкурсите за старши сестри е различен за всяко отделение и продължава от няколко дни до месец. Конкурсът за Главна е прекратен и предстои процедура по обявяването на нов.

Г.Христов

Документът трябвало да се издаде от Кресимира Янева
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини