От х:

Днес в x:

Променят в движение обвинение в опит за убийство

Деян Русев

Промяна на обвинението в опит за убийство срещу Деян Русев от хасковското село Узунджово поиска днес в залата прокурорът Дарина Славова. 22-годишният мъж е изправен пред Темида за убийството на 19-годишния Иван Иванов при пиянско меле в селската дискотека навръх Великден 2010 година. Срещу младия мъж има и второ обвинение – в опит за убийство на 30-годишния Божин Божинов от същото село, наръган от Деян с нож в гърдите. Мъжът обаче оцеля. Досега второто обвинение бе формулирано като „опит за убийство по лични причини“ днес бе променено на „опит за убийство по хулигански подбуди“. Наглед незначителната промяна в обвинението обаче води до голяма разлика в предвиденото в НК наказание. По първото минималната присъда е 10 години, а по второто – 15 г. затвор.

Процесът срещу Деян Русев в окръжния съд в Хасково започна през юни тази година. На първото заседание бяха разпитани свидетели на трагедията, разиграла се минути преди полунощ на 4 април 2010-а. От разказите им в съдебната зала стана ясно, че напрежението сред младите хора се породило от заем от 50 евро, който Деян бил дал на Иван при съвместния им гурбет в Гърция. Иван се прибрал по-рано, но нямал пари да върне на Деян.

Във фаталната вечер на 4 април 2010 година в дискотеката на Узунджово „Клуб 69“ се засекли двете компании – Иван, сестра му Веселина, приятелят му Божин, Атанас, Пламен, Стилиян; и другата – Деян Русев и Стоян Стоянов.

Според Божин Иван се страхувал от Деян и потърсил закрила. 30-годишният Божин, като по-здрав физически и по-възрастен, поел опеката над младото момче. Когато Деян и Стоян влезли, той ги отпратил на друга маса.

Самият Стоян пък разказа пред съда, че Божин ги замервал с празни бирени бутилки в заведението.

При скарването на дансинга Деян извадил огромния нож, който почти винаги носел със себе си и мушнал първо Божин, а после и Иван в корема. След това побягнал. Вече на улицата казал на приятеля си Стоян, че „вкарал нож в някого“, но не знаел точно в кого.

Ранените Божин и Иван били откарани веднага в болница, но малко по-късно Иван починал.

Минути след инцидента на мястото пристигнали полицаите. Те веднага открили Деян в дома му и го арестували. По ножа, намерен в дома му, имало кръв, която ДНК-експертизата по-късно доказва, че е на убития Иван.

Майката Иванка и Веселина, сестра на жертвата, предявиха граждански иск от 100 000 лева.

Днес в залата показания даде и съдебния лекар д-р Христо Еленски. От неговите думи стана ясно, че убият Иван е имал две рани от нож – в гърдите и в корема. Според експерта смъртоносна е била раната в корема. До пристигането

на линейката в корема на младия мъж се събрала 3 литра кръв. Оцелелият Божин пък е бил истински късметлия. Острието е било насочено към сърцето, но било отклонено от ребро.

За следващото съдебно заседание на 9 ноември показания трябва да даде сервитьорката в дискотеката Лили Тончева. Има голяма вероятност тогава процесът да завърши и Деян Русев да чуе присъдата си.

Тодор Кръшков

Оцелелият в касапницата Божин
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини