От х:

Днес в x:

Съдът пусна от ареста единия от цеха за „Узунстън“

Тримата от Хасково бяха оставени зад решетките в средата на юли, другите трима бяха освободени

Стефан Христов, един от тримата задържани при акцията на МВР в цеха за нелегални цигари край Узунджово, излиза от ареста. Районният съд промени мярката му за неотклонение от „задържане под стража“ в „домашен арест“. Причина за това е тежкото здравословно състояние на съпругата му, за което пред магистратите бяха представени медицински документи. Останалите двама обаче - Генко Русков и Йордан Лавков, остават зад решетките.

Нелегалната фабрика за производство на фалшив „Уинстън“, който местни зевзеци прекръстиха на “Узунстън“, бе разкрита и запечатана от МВР в средата на юли. Тогава в селото пристигнаха министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и главният секретар на МВР Калин Георгиев. Първоначално зад решетките бяха прибрани шестима души, но при определянето на мярката им за неотклонение съдът пусна трима от тях – и тримата пловдивчани.

Сега адвокатът Георги Зарчев поиска да бъдат освободени и останалите трима - хасковлиите. Според него през изтеклите повече от два месеца по случая няма извършени никакви процесуално следствени действия, нелегалната фабрика е запечатана, доказателствата са събрани. Магистратите обаче отхвърлиха аргументите му и освободиха само Стефан Христов, и то поради тежките здравословни проблеми на съпругата му.

Решението на районния съд вероятно ще бъде атакувано пред окръжния и от двете страни – и от адвоката, и от прокурора. При обжалване и протест заседанието е насрочено за вторник следващата седмица.

Haskovo.net припомня, че в нелегалния цех за цигари край Узунджово бяха открити 62000 кутии цигари без бандерол, както и 4350 килограма нарязан тютюн, готов за производство на папироси. Машините, поне една от тях - от хасковската Цигарена фабрика, са били професионални, макар и доста стари. Помещението било облицовано с шумоизолиращи материали, а цехът бил снабден дори със собствен генератор, за да не личи голямото потребление на ток. Били фалшифицирани и редица официални документи, сред които и подпис на финансовия министър Симеон Дянков под лиценз за производство на цигари.

Тодор Кръшков

Стефан Христов вече ще е под домашен арест, ако следващата седмица окръжният съд не отмени решението на районните магистрати
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини