От х:

Днес в x:

МБАЛ: Проблемите на родилките са в доболничната помощ

В операционната на АГО спасяват родилките. А може и по-рано

Проблемите с хасковските родилки идват от скъсана връзка с доболничната помощ. Това коментираха от ръководството на МБАЛ по повод зачестилите случаи на родилки, измъквани буквално от отвъдното с крайно рискови операции. Нито една от проблемните родилки не е била наблюдавана от лекари, работещи в болницата.

Последният случай е от този петък, когато 32-годишната хасковлийка Виолета преживя операция по отлепена плацента и оцеля с цената на прекъсване на 5 месечна бременност, за която жената дори не знаела?! На 4-ти септември пък хирурзи от Пловдив и Хасково се бориха 10 часа за живота на 26-годишната майка на 4 деца Мария. Успяха да спасят нея, както и 5-тото и бебе. Случаите обаче далеч не са единствени. За последните два-три месеца, критичните родилки били повече от половин дузина, при това със заболявания от странни по-странни, които своевременно трябва да бъдат хванати в доболничната помощ. 

Същият петък, 21-ви септември, когато преливаха литри кръв за живота на Виолета, друга родилка от Хасково била на път да загуби детето си. Тоновете на плода започнали да изчезват, майката изпаднала в шок. Стигнало се до секцио по спешност, осъществено в операционната на Хирургията. Недоносеното бебе оцеляло, майката също. Пак същия петък, в АГО била оперирана друга жена с тежък гинекологичен проблем - тумор, засягащ детеродните и органи. Освен отстраняването му, на жената и била направена спешна хемодиализа. Възстановяването и върви добре, прогнозите за бъдещата майка също са добри. 

Най-куриозният случай е преди два месеца, когато в отделението постъпва родилка с... инсулт. Данни за катастрофалното състояние имало не малко, но хоспитализацията идва когато инсултът станал факт. Хасковските лекари успели да спасят майката и бебето, но лечението на жената продължава в Пловдив, откъдето е семейството и. 

Хасковската болница вече сключила специален консултантски договор с пловдивското светило в АГ проф. Пехливанов от УМБАЛ „Свети Георги“. „Тъй и тъй го викаме през ден, поне да го наемем“, коментира директорът на МБАЛ д-р Славчо Близнаков. С него е ангажиран и началникът на КАРИТ Пловдив, доц. Стефанов. 

За да се избегнат бъдещи проблеми, д-р Близнаков предлага да се допускат в родилното наблюдаващите гинеколози и те да присъстват на раждането на пациентката им. При нужда да се правят съвместни предварителни консултации със специалисти от болницата, както и съответните изследвания. Целта е да се предотвратят критичните ситуации, при които нещата опират и до късмет.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини