От х:

Днес в x:

Общински наематели ос*аха цял блок, на никой не му дреме

Деца гледат с любопитство плуващите боклуци

Вход с 24 семейства, наематели на общински жилища, потопи във фекални води мазетата на съседните входове на блок 8-12 от хасковската улица „Изток“. Плискащата се вода с мръсотии трови атмосферата за близо 100 семейства в блока и междублоковите пространства в частта на кв Възраждане между ул. „Дунав“ и бул. „Васил Левски“.

Проблемът бил за целия блок, но останалите входове събрали пари и платили на частно ВиК за изчистване на мазетата и ремонт на тръбите. Само не и 3-я вход от големия блок. От седмици насам, вода и изпражнения се просмукват в съседните мазета и стълбища и подкопават основите на блока. Комарите били на рояци, а плъховете се навъдили на глутници. Живеещите в проблемният вход обаче нехаели да си почистят мръсотията и отстранят аварията.

За проблеми ни сигнализира нашата читателка Петранка Георгиева. По думите и, преди месец целия блок завел жалба в общината срещу некоректните си съседи, но никой още не е направил дори проверка на случая. Читателката ни моли всички компетентни органи и собственика на блока, в случая общината, да защитят здравето и имуществото на своите граждани. Въпрос на време е от мястото да плъзнат някакви зарази, допълва тя.

Проверката на място потвърди ужасяващата картина. Близо метър вода с нечистотии е изпълнила открито мазе под третия вход на блока. На него липсват прозорците, вратата, част от стената и свободно може да се влиза, а и излиза. Това правили както бездомни кучета, така и плъхове. Смрадта е толкова ужасяваща, че и противогаз не би помогнал. По думите на жител от този вход обаче , това било „нищо“. Преди няколко месеца всичко до тавана било пълно с л**на. Според него идвало частно ВиК, което почистило, но след известно време канализацията пак се запушила. Във входа нямали пари за да повторят процедурата.

Думите бяха яростно оспорени от съседи от другите входове. Според баба Айтен Халил, в нейния вход събрали 160 лв да платят на ВиК Бунар, които бързо източили мръсотията. Нещо повече, дори поправили тръбите в техните мазета. Не и съседите и, които скачали на скандал при всяка молба да се изчистят.

От ВиК Бунар потвърдиха това. Според тях тарифата им за отпушване на канализация била от 50 до 150 лв общо. Проблемният вход обаче решил, че тази сума им е много и се „скрил“. Частникът естествено не ги изчистил. 

От Регионалната здравна инспекция, която се намесва при възникване на евентуални огнища на зарази пък коментираха, че става дума за частна собственост, където не могат да припарят дори и там да е цял инкубатор на заразни болести. 

Собственикът, община Хасково пък заяви, че ангажимент за поддържане на жилищата имат живущите в тях. По закона за етажната собственост, съседните входове могат да наемат фирма която да отстрани проблема, а похарчените средства да бъдат изискани по съдебен път от виновните апартаменти. 

Като собственик на блока, общината може само да ги провери и глоби. Но глобите за собствениците на общинските жилища били от порядъка на няколко десетки лева и от досегашният опит на общината, това не решава проблема. 

Информацията за глоби, предизвика тъжни усмивки в потърпевшите. „Те едни 30 лв наем не плащат, пък глоби ли“ сподели разочарована жителка от съседните входове. 

Измежду ослушванията на институциите и престъпното нехайство на група хора, заразно зло стои и се разраства на един хвърлей от центъра на Хасково. Преди години оттам плъзна зараза от хепатит, която разболя и децата от близкото ОУ „Никола Вапцаров“

Г.Христов

Мазетата се тотално наводнени
На никой не му пука за гледката
Баба Айтен обяснява, че са платили да изчистят техния вход, но съседите нехаели
Мръсните води завземат нови територии
На някои хора им харесва да живеят в гнусотия
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини