От х:

Днес в x:

Хасковлия с трихинелоза, ял пържоли от Кърджалийско диво прасе

Хасковлия е заразен с трихинелоза след като ял пържоли от диво прасе. Случаят е потвърден в лаборатория. Животното е отстреляно в землище в Крумовградско. До момента е издирен един контактен.
От Министерството на здравеопзването съобщават за  бум за заболели от трихинелоза в няколко района.
Бургас е едно от местата, където са регистрирани няколко заразени. 8 души са натръшкани след като са яли луканки, приготвени от дивеч, отстрелян в землището на  Малко Търново.
Шестима от болните са хоспитализирани и с назначено лечение. Издирени и изследвани са още 7 лица, които са имали контакт с тях. Лабораторните изследвания са показали отрицателни резултати. 
Кърджали е  другият от проблемните райони.
Част от информацията за наличие на заболяването идва от джипи от Крумовград, което е прегледало лице с оплаквания след консумация на месо от диво прасе. Лабораторните проби там обаче все още не са готови. Междувременно в Пловдивската УМБАЛ „Св. Георги“  е прието за лечение 3-членно семейство също консумирало от месото.
По информация на Haskovo.net  90 % от изследваното месо от диви прасета, отстреляни в землища в Кърджалийските общини, е заразено.
Трихинелозата е разпространена във всички райони на света. Носители и разпространители на паразитните трихинели са месоядни и всеядни бозайници – домашни и диви. Заразата се предава от  животно на животно чрез хищничество, канибализъм или трупоядство. 
И ако за животните заразата не е пагубна, то за човека може да е смъртоносна. Тя се предава и от човек на човек. Заболяването започва най-често от 5 до 25 дни след консумация на заразено с трихинели месо. Понякога симптомите са трудно разпознаваеми, защото приличат на грип-висока температура, втрисане, болки в мускулите-при движение, при гълтане, дъвчене, както и отоци около очите.
Заради проблемите, здравните власти обръщат сериозно внимание на ловните дружинки с предупреждение отстреленият дивеч задължително да се носи за изследване в лабораториите на БАБХ по места. Повишеното внимание важи и за домашните стопанства, в които се отглеждат свине.
Приготвените месни продукти, като кайма, наденица, суджук, луканка, задължително трябва да се консумират след много добра термична обработка. При поява на описаните оплаквания незабавно да се потърси медицинска помощ от личния лекар, както и консултация с паразитолог. 
През миналата година  са регистрирани 44 заболели лица след консумация на непроверено свинско месо и сурови или полусурови месни продукти от диви и домашни прасета, показва статистиката.
 
 Haskovo.net
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Дж
    Джек Лондон
    20 0
    12:29, 11 яну 2019
    Няколко пъти съм ял диво прасе без да ходя при доктора,но белята един път става!
    • Сп
      СПИН
      9 -1
      16:37, 11 яну 2019
      И със СПИН-а е така..беш, .беш и после грешка.
  • 2
    Ба
    Бай Ставри
    5 -10
    15:54, 11 яну 2019
    Ям го та ушите ми плющят. Едно младоче от дружинка... Виж коментара
  • 3
    Пр
    Прасчо дивия
    5 0
    16:43, 11 яну 2019
    Ами ако не беше кърджалийско(кърджалийско се пише с малка буква к)!
    • Пи
      Пижамата
      5 0
      18:24, 11 яну 2019
      Щеше да е Харманлийско
    • Гр
      гражданин
      1 0
      19:57, 11 яну 2019
      Детелине, ти да мълчиш.
  • 4
    Аз Кръстю Димов Васил Сантиров Георги Щилянов Васил Матев Митко Анестиев Вълкан Вълканов сме яли месо от диви прасета до посиране и не сме трихилинерясали до сега Така че дерзайте ловци
  • 5
    Ми
    Милко
    2 -1
    22:51, 11 яну 2019
    Милко месото трябва да се свари много добре и няма проблем
    .
Последни новини