От х:

Днес в x:

Правят енергийно ефективно училище с 1 млн. лева

Училище " Ив. Вазов" ще бъде като ново следпо-малко от година

Училище със 77-годишна история ще грейне като ново с пари от Европейския съюз. Най-старото и най-голямото школо в Харманли „ Иван Вазов“ ще бъде основно реконструирано по програмата за енергийна ефективност чрез Европейския фонд за регионално развитие. За реализирането на проекта ще бъдат похарчени над 1 млн.лв. 85% от финансирането, или над 900 бона, са безвъзмездната финансова помощ от Оперативната програма „Регионално развитие“. Съфинансирането на община Харманли е около 160 000 лв, което представлява 15 на 100 от общата сума.

С парите училището ще се сдобие с нова отоплителна система. Ще бъдат подменени с нови алуминиеви старите радиатори. Ще бъде монтиран и трети нов котел, а горелката ще е комбинирана - на газ и нафта. Слънчева енергийна система, която също ще бъде внедрена в училището, ще подпомага осигуряването на топлата вода в сградата. Част от средствата са определени за подмяната на старата дървена дограмата с петкамерна PVC. Като един от най-важните компоненти за енергийната ефективност ще са нискоемисионните стъкла, след монтирането на които се очаква разходите за ел. енергия да паднат с около 30 %. Топлоизолацията по цялата фасада на трите корпуса на училището е друга от мерките за запазване на топлото. Топлоизолирани ще бъдат и покривите. Над физкултурния салон ще има и хидроизолация.

Вече са отворени и ценовите оферти на фирмите кандидат-изпълнители на проекта. 12 компании са заявили мераци да поемат ремонта. Реконструкцията вероятно ще стартира около 15-ти октомври. Крайният срок за приключване на реновирането, определен по проекта, е края на месец март догодина. През това време 520-те възпитаници на школото от първи до осми клас, ще ходят в приемни училища в града. Заниманията на най-мъничките от подготвителната предучилищна група ще се провеждат в Културния център на Харманли.

Въпреки трудностите, които ще трябва да изтърпят по време на ремонтите от училищното ръководство са изключително доволни за старта на реновирането. „Очаквахме този ремонт с много желание. Радостни сме, че започва скоро. Така, както ние преподавателите сме готови да изтърпим неудобството, ни подкрепят и родителите, и децата, защото сградата не е била в основен ремонт от 1935-та година, когато е построена“, коментира директорът на училището Наташа Кирякова.

М. Манолова

Част от общинския екип, с чиято помощ е разработен проектът
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини