От х:

Днес в x:

Инвестират в „Република“ и центъра, умува се за третата зона

Хората от "Вамос" и замкмет Минко Ангелов представиха проекта

Хасковският квартал "Република" и зоната в центъра на града със сигурност ще бъдат включени в Интегрираният план за градско възстановяване и развитие. Тоя ще бъде изготвен до 1-ви април, следващата година. Включените в плана градски зони ще бъдат единствените, в които ще се наливат пари по европейски програми до 2020-та година.

Според интегрираният план, на развитие/инвестиции/ подлежат 3 градски зони. Кои ще са те, ще стане ясно след широко обществено обсъждане, он-лайн допитване до гражданите, както и приемане на техни писмени предложения, срещи с браншови организации и синдикати.

Критериите са страшно много и са обособени в три групи. Haskovo.net пожела да разбере, кои ще са главните показатели, които ще натежат при идентифицирането на  една зона като проблемна и с незадоволително развитие, пред други градски зони. Отговори един от главните консултанти към изработващата плана фирма Вамос и партньори“ арх Жана Стойчева. 

По първа група критерии-социално икономически показатели, зоната ще бъде определена на база висока безработица, незадоволително състояние на жилищния фонд, липса на саниране на сградите, липса на задоволителна инфраструктура, вкл.пътища, ВиК, електроенергия, недостатъчно образованост на населението, наличие на големи малцинствени групи. 

Репортер на Haskovo.net отбеляза, че има квартал/Република/ който ако не на 100, то на 90 % отговаря на почти всички изисквания. „ Да, но няма да бъде само той“ отговориха от фирмата и уточниха че Градска зона е по-широко понятие от един квартал. Ще се включат допълнителни територии, които да отключат „нереализирания потенциал“ на хората в тези райони. 

Макар и да има и други подобни райони в Хасково, „Република“ няма как да е пропуснат ако се спазват предварително оповестените критерии. 

По втората група показатели-Зона с публични институции в висока обществена значимост, хасковският Център също е без конкуренция, понеже там са концентрирани мнозинството институции. Центърът ще бъде разширен така, че да може да включва недостроеният хирургически блок на областната болница, Военните имоти и други стратегически обекти. На засечката, че собствеността на някои от тези обекти все още е предмет на съдебни спорове, от фирмата логично отговориха, че по-добре тези обекти да имат шанс в бъдеще да кандидатстват по европрограми, независимо кой е бенефициент. Защото всеки един район извън набелязаните 3 зони, не може да ползва евросредства, а само частно финансиране.

Третата група критерии е свързана с икономически показатели, което логично обхваща индустриалните зони, но както отбелязоха от „Вамос“ не е задължително. Инфраструктурата на индустриалните зони е задоволителна, по-скоро нужда имат места с неизградена ВиК и пътна инфраструктура. Което пък насочва вниманието към вилните зони.

Внимателно ще се анализират всички сигнали, включително и отразените в медиите, за да се намери най-полезните за въздействие зони. Целта е не да се работи на парче, а всякакви бъдещи подобрения да могат да бъдат обединени в една интегрирана система за общо развитие на града.

Интегрираният план не е част от изграждане на Общ градоустройствен план, защото тук говорим за краткосрочно планиране за икономическо и социално развитие на вече съществуващи градски зони, допълни главният архитект на община Хасково Кремена Цонева. Градоустройственият план планира за след 20-30 години и най-вече дефинира кои са жилищните райони и перспективите за развитие на града, като такъв.

„Вамос и партньори“ е консорциум от три фирми: „Вамос“ ООД, „БИМ Консултинг“ ООД и ПР агенция „СЪНИ СИТИ“ ООД. Те включват проектанско бюро, група за европроекти и Агенция за вързки с обществеността. Консорциумът е избран с конкурс за възлагане на обществена поръчка. Явили са се 8 фирми. 3 не са изпълнявали минимално необходимите изисквания, 4 не са представили нужните документи. Изпълнителят е бил поканен от Общината да сключи договорът този април, но се довумели много дали да подпишат предвид закъснелите срокове. С молба до Министерството на регионалното развитие и благоустройството, сроковете за отделните етапи по проекта са били удължени с месец.

Г. Христов

Главният архитект на Хасково Кремена Цонева е впрегнала целият компетентен потенциал на общината да помага
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини