От х:

Днес в x:

София първа в Източна Европа слага край на старите коли в центъра

От 1 декември тази година Столична община забранява влизането на стари автомобили в центъра на София. Причината е влизането в сила на Наредбата на СОС за създаване на нискоемисионни зони в столицата.

Нискоемисионната зона в София ще бъде въведена на няколко етапа. Първоначално ще бъдат въведени две зони за ниски емисии в центъра на града. Първата зона е наречена „Малък ринг“ и тя е с по-тесен обхват, докато втората зона – „Голям ринг“, съответно ще има по-голям обхват.

„Малък ринг“ е зоната, оградена от бул. „Васил Левски“, бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Ген. Скобелев“, ул. „Опълченска“, бул. „Сливница“. Именно тази зона ще бъде въведена от 1 декември тази година.

„Голям ринг“ е зоната, оградена от бул. „Сливница“, бул. „Данаил Николаев“, бул. „Ситняково“, бул. Михай Еминеску“, бул. „П. Яворов“, бул. „Никола Й. Вапцаров“, ул. „Атанас Дуков“, ул. „Люба Величкова“, ул. „Сребърна“, бул. „X. Ибсен“, бул. „П. Ю. Тодоров“, бул. „И. Е. Гешов“, бул. „К. Величков“.

Решението за създаване на нискоемисионни зони беше взето по време на мандата на предишния Столичен общински съвет, когато кмет на София беше Йорданка Фандъкова. То беше взето с гласовете на общинските съветници от ГЕРБ, „Демократична България“ и основателят на „Спаси София“ Борис Бонев. Обяснението за избора на този конкретен времеви период са тежките метеорологични условия. Според общинските съветници в рамките на тези три месеца има най-голяма концентрация на фини прахови частици и по тази причина се забранява на най-замърсяващите автомобили да минават през центъра.

„София е първият град в Източна Европа, който въвежда такава нискоемисионна зона. Смятам, че това е повод за гордост. В западните градове може би Лондон е най-известен със своята нискоемисионна зона, която съществува от много години, включително тази година беше разширена, така че да обхване територията и отвъд „големия ринг“ на Лондон“, заяви пред БГНЕС Елица Панайотова, координатор на проект „Зелена София“.

„Всеки от нас, който е бил в тези градове усеща качеството на въздуха и разликата в неговото качество. Надяваме се, че скоро това ще е факт и при нас и ще можем да се радваме на по-чист въздух“, добави Панайотова.

С нея обсъдихме всички детайли, с които гражданите трябва да се запознаят преди влизането на Наредбата на СОС за създаване на нискоемисионни зони в столицата.

Тя обясни, че забраната за стари автомобили в центъра на София ще важи за автомобили до 3,5 л с бензинов двигател с регистрация преди 1 януари 1996 г., както и за автомобили с дизелов двигател с регистрация преди 2002г. Според наредбата на Столична община тази забрана ще важи за три месеца - от 1 декември до 28 февруари 2024 г.

 

Източник: FrogNews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини