От х:

Днес в x:

От днес забраняват старите коли в центъра на София

От днес, 1 декември влиза в сила забраната за движение на старите автомобили в центъра на София. 

Решението бе взето миналата година от стария общински съвет.

С него се ограничават най-замърсяващите коли от първи и втори екологичен клас.

В първа категория попадат автомобили на дизел на 20 години и на бензин над 30 години, или иначе казано колите, чиято първа регистрация е до юли 1992 и съответно до 2022 г. за дизеловите.Зона „Голям ринг“ – оградена от булевардите „Сливница“, „Данаил Николаев“, „Ситняково“, „П.Яворов“, ул. „Атанас Дуков“, бул. „Х.Ибсен“, бул. „П. Ю. Тодоров“, бул. „И.Е. Гешов“ и бул. „Константин Величков“. Ограничения за тази зона се предвижда да има от 1-ви декември 2025-а година, когато ще бъде забранено влизането на най-замърсяващите автомобили от първа екологична група, а от декември 2027-а година – и за тези от втора екологична група.

Зона „Малък ринг“ – между булевардите: „Васил Левски“, „Патриарх Евтимий“, „Ген. Скобелев“, „Сливница“ и улица „Опълченска“. От днес ще влязат в сила ограниченията за най-замърсяващите автомобили от първа екологична група за тази зона. Година по-късно същите ограничения ще важат и за колите от втора екологична група.

Ограниченията не засягат хората, които живеят в конкретните зони. Няма да се отнасят и за хората, които са със специални потребности и увреждания. Контролът ще се осъществява с камери за видеонаблюдение.

Марката се прилага от десетилетия във всички европейски столици, а целта е да се осигури по-чист въздух.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини