От х:

Днес в x:

Роене: И диабетиците с втори съюз

Учредяването на новото сдружение на диабетоболните

След като преди няколко месеца пенсионерите в Хасково си учредиха паралелна организация, днес диабетиците ги последваха. 15-тина учредиха ново сдружение „Диабет 2012“, а за председател си избраха Добри Беливанов – бивш заместник кмет на Хасково. Инициатор и водещ на събранието бе Димитър Димитров, който още през месец май се опита да катурне ръководството на казионния съюз, но неуспешно.

На днешното учредително събрание бе приет устав, избран бе Управителен съвет с председател Добри Беливанов. В него е и д-р Пламен Йовчев, бивш управител на болница „Хигия“. Избран бе и Контролен съвет начело на който ще е Цветанка Янева. Членският внос в новата организация ще е 50 стотинки на месец.

Трима депутати от региона са били поканени на днешното учредяване на сдружението – Гюнер Сербест, Фани Христова и Емилия Масларова. Те не могли да пристигнат заради ангажименти. Бившият социален министър Емилия Масларова обаче изпратила приветствие до събранието, като същевременно направила и дарение от 250 лева за новата организация.

За проблемите в организацията на съюза на диабетоболните стана ясно още през май тази година, когато бе направен първият опит за смяна на ръководството. Майското събрание бе в сградата на областната администрация, но на него отсъстваше председателят на съюза Петър Бялков. Тогава претендентът за поста му Димитър Димитров задочно го обвини, че е занемарил организацията, която от Нова година е без помещение. Димитров заяви още, че е подал сигнал в прокуратурата за злоупотреби в дружеството, упрекна председателя на клуба Петър Дялков, че е управител на две почивни бази – едната в Тетевен, другата във Вършец и на практика няма възможност да движи нещата в хасковския клуб на диабетиците. Затова, по думите му, клубът е без собствен офис, на практика не развива никаква дейност, а членовете му страдат от заболяване, което се нуждае от непрекъснати грижи и помощ.

Единственият реален резултат от майското събрание бе оставката на Дора Александрова, член на Управителния съвет, която тя мотивира с напредналата си възраст и влошено здравословно състояние.

На следващото събрание на организацията обаче делегатите гласуваха доверие на ръководството си и Петър Дялков остана председател. Тогава пък стана ясно, че самият Димитър Димитров бил нелигитимен член на клуба на диабетиците, защото, макар да има членска карта, не бил подал молба до общото събрание, което да гласува приемането му.

Така се стигна до днешното поредно клониране на хасковска организация, която създаде на практика нова структура. По думите на нейния шеф Добри Беливанов те нямало да търсят конфронтация с казионния съюз, а алтернативната организация давала възможност на всеки сам да избере в коя от тях да членува.

Конфликтът обаче е неизбежен, защото всяка от двете организации ще иска от общината помещение, в което да развива дейността си. Освен това в общинския бюджет всяка година се предвиждат различни суми, с които се подпомагат организациите на инвалидите, диабетоболните, слепите, пенсионерите. Отсега е ясно, че всяка от тях ще претендира за субсидии. Не на последно място са и помощите от различни донори, предназначени за хора с увреждания и в неравностойно положение. Така че конфликтите и взаимните обвинения тепърва предстоят.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини