От х:

Днес в x:

24 млн. лева ще ни бранят от нелегални през Турция

Вицепремиерът Цветанов седна в мобилната наблюдателница

Интегрирана система за видеонаблюдение на българо-турската граница, в участъка между ГКПП- Капитан Андреево и Лесово откри на официална церемония в Свиленград вицепремиера Цветан Цветанов.

Системата разработена от Ериксон-България ще покрива 58 км между двата гранични пункта. Тя ще ни брани от нелегално преминаващите границата граждани на държави извън ЕС. За двата месеца, през които е била изпитвана са пресечени на 100 % всички опити за набези на нелегални чужденци през браздата. При 43 случая, са задържани101-н чужденци опитали да пробият в 58-километровия участък между Лесово и Капитан Андреево  незаконно.

Системата е финансирана от Съюза и е условие за влизането ни в Шенгенското пространство. До 2015-та година, България ще инсталира интегрирана система за видеонаблюдение на границата с Турция от Лесово до р. Резовска. Тези над 100 км ще струват още 38 млн. лв. и също ще се отпуснат от Евросъюза, за който границата между България и Турция, е външна. Със завършването на системата до р. Резовска, ще бъдат покрити повече от половината от 274- километровата ни граница с Турция.

Изпълнението на тези изисквания обаче не значи, че България ще влезе автоматично в Шенген. По презумпция, кандидатурите на България и Румъния се разглеждат заедно, а политическите проблеми в северната ни съседка навяват скептицизъм в някои от страните от Еврозоната и по-специално в Германия, коментира вицепремиера Цветан Цветанов. Той обяви, че според него приемането ни в Шенгенското пространство не следва да е на базата на политическо, а на експертно решение.

На 20-ти септември, съвета на министрите на ЕС ще бистри дали и кога ще приема Б-я и Румъния. Ако не стане тогава, умуването ще продължи през декември. 

Повече за визитата на министър Цветанов, мнението му за поредните българи заловени с дрога в международни води и проучването на нефт и газ в хасковска област, очаквайте по-късно.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини