От х:

Днес в x:

200 мобилизирани за пожара, Брягово спасено на косъм

Над 200 души са мобилизирани за овладяване на пожара край хасковското село Брягово, който бушува вече втори ден. От снощи огнените езици са превзели нови територии и унищожената широколистна гора вече стигна 2000 декара. Тежка машина на ТЕЦ „Марица Изток“ от снощи успя да изоре 6 километрова просека в гората между Брягово и Любеново, за да се ограничи разпространението на огъня. На пост до фронта на пожара са пожарникари, служители на лесничействата от Югоизточна България, военни, доброволци.

Критичният момент е бил късно снощи, когато пламъците доближили опасно крайните къщи на Брягово. В работата на огнеборците се включили и местни жители и с общи усилия селото е било спасено.

Междувременно МВР започна разследване за причините за огненото бедствие, което е тръгнало откъм село Брягово. Проверени са няколко версии, но причината вероятно ще се окаже обикновена небрежност. Сред някои от жителите на Брягово обаче се говори, че пожарът е умишлен. Днес екип криминалисти обикаля фронтовете на огненото бедствие и разпитва очевидци и участници в гасенето.

Към тази сутрин положението изглежда под контрол, но с увеличаването на температурите ситуацията може да се усложни. Появата на по-силен вятър пък би влошила още положението, смятат горските.

Днес тлеещите огнища бяха най-близо до село Родопи.

Ако има промяна в обстановката по-късно през деня, Haskovo.net ще ви информира.

Вижте репортажа ни за огнената стихия в Брягово

Тодор Кръшков

Тлеещите огнища на пожараа са най-близо до Родопи. Снимката е от селото
Най-честите жертви на горските пожари са животните. Костенурката на снимката прекосява бавно-бавно просеката и се отправя към по-безопасни територии

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини