От х:

Днес в x:

Аязмото в Тракиец лекува бебе оперирано в Германия

Мама Галя и бебе Константин разчитат на лечебната сила на природата

8-месечният Константин дойде с родителите си специално от Русе за да умие очичките си в лечебната вода на аязмото до параклиса Света Ана в село Тракиец. Според поверието, водата е лековита за много болести но най вече за заболявания на очите. Константин имал вроден дефект на лявото око и не можел да виждат с него. Разтревожените му родители обиколили болниците в страната само за да разберат, че тук няма нито апаратура нито специалисти за адекватно лечение. Препоръчали им Германия, но фондът за лечение на деца в чужбина им отказал финансиране с мотива, че от операцията няма да има ефект. Как чиновниците във фонда са стигнали до това медицинско заключение остава неясно, но мама Галина не се примирила и закарала първородната си рожба в немска клиника. Операцията била успешна, но препоръките за следоперативното лечение включвали специален режим, част от който се оказала лековитата вода в село Тракиец.

Прочутото там аязмо на параклиса „Света Ана“ е построено още през 1851-ва година. Уникалното е че водата извира директно от скалата. Доказано помага при нервни разстройства, заекване, кръвно, проблеми с очите и още куп други здравословни проблеми. На днешния ден около аязмото се събират жители на близките села, за да почетат денят на св. Ана, традиционно празнуван от жителите на Тракиец през последните няколко десетилетия. Съвсем нетрадиционно, на днешното събитие не присъстваше поп. Събралите се десетки баби и дядовци напразно чакаха 2 часа отец Антоний да освети сготвените курбан и фасул. Хората сами заделили храната от личните си запаси, а трима от по-заможните тракийци дарили агнета. Светата благословия за празничната трапеза обаче не се състоя и тъй като очакването превали обяд, а свирепата жега започна да мори събралите се, курбана бе раздаден без да дочака расо.

Това е втори случай на отсъствие на поканен поп от събитие с подчертано православна насоченост. На 20-ти юли петък, отец Серафим пренебрегна по неизвестни причини събора в чест на св. Илия край Сираково, въпреки че на свещената местност Чал тебе е побит най-високия кръст в региона-12 метрово разпятие от метал.

Май поповете не са това, което са.

Г.Христов

Пристигнали за лековитата вода чак от Русе
Гостите търпеливо се изчакваха за лечебното измиване

Свещичка в параклиса на св. Ана
Да се причестят в параклиса дойде и семейството на хасковския предприемач Анушка Вальова
Без дарения, жителите на Тракиец организираха курбан за гостите си. Остана неосветен
На хората все по-малко им пукаше и започнаха без попа
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини