От х:

Днес в x:

Спецакция конфискува ½ тон нелегален тахан в Харманли

Таханът е изключително богат на витамини, затова и търсенето е голямо

Специализирана акция на Агенцията по храните и полицията затвори харманлийски производител на тахан и постави под възбрана произведената му продукция. От местната магазинна мрежа пък са иззети и унищожени 560 буркана тахан, по 820 грама всеки. Заедно с наличното количество в работилницата, конфискуваната храна възлиза на повече от половин тон.

Акцията на хранителната инспекция е по сигнал на харманлийци. Агенцията обаче не можела да действа сама, защото производителят хитро разположил производството си само на територията на дома си. За влизане в частен имот хранителните инспектори нямали правомощия. Затова и ги придружавала полиция. 

Харманлиецът чието име не се съобщава бил стар познайник на контролните органи. Той вече е бил затварян неведнъж заради неспазване на елементарни санитарно-хигиенни норми в производствения процес. Но въпреки това продължавал да работи. След подадения сигнал, Агенцията по храните направила предварителна проверка и потвърдила, че тарикатът продължава да работи дори и без разрешително. Затова агентите извикали кавалерията. С помощта на полицейски патрул било проникнато в работилницата, тя била запечатана, а таханът иззет. Наложена е административна глоба, чийто минимум е 5 хиляди лева. Тежката санкция се основава на факта, че производителят не е изпълнил изрично разпореждане на контролния орган. 

Пред санкциониращите го, харманлиецът се жалвал, че не пречи на никого, произвежда малко количество, това е семеен бизнес и има двама работника, които трябва да изхвърли на улицата ако го затворят. Тъй като нито един от тези аргументи не е довод пред Закона за храните, глобата е потвърдена. 

Таханът се произвежда от сусамови семена и е ключова съставка в ориенталската кухня. Главна суровина за производството на популярната и в България халва.

Друг незаконен обект, баничарница, също бе затворен от хранителната инспекция. И тук акцията е предприета по сигнал. 

Общо 149 проверки са осъществили от хасковската Агенция по безопасност на храните, за изминалата седмица. Наложени са 15 акта, като по 5 са глобите в Хасково и Димитровград. И на двете места са констатирани хранителни магазини които продават стоки с изтекъл срок на годност, работят в мръсотия и най фрапантното-не държат стоката си в хладилни витрини, въпреки чудовищните жеги.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини