От х:

Днес в x:

3-ма се разболяха, един на свобода срещу 5 бона

Падна голямо митничарско криене

Хасковският окръжен съд остави за постоянно в ареста 4-ма от 8-те митничари, обвинени за участие в престъпна група за вземане на подкупи по границата. Зад решетките остават Георги Златанов, Никола Трифонов, Пламен Дренски и Стефан Костадинов. Дренски е считан за главен организатор за престъпната група. 3-ма митничари обаче се раболяха-високо кръвно, дископатия, сърдечни проблеми. Заради това Наско Курдов, Димитър Димитров и Милко Христов, остават под домашен арест. Най-леко се отървава Николай Колев, който излиза на свобода срещу 5 хиляди лева гаранция. Доволни сме, обяви говорителят на софийска градска прокуратура Румяна Арнаудова, която бе наблюдател на делото. Според нея, съдът е уважил опасенията на прокуратурата, че задържаните могат да укрият доказателства или извършат ново престъпление.

Вкупом адвокатите на задържаните обявиха, че ще обжалват-дори и тези които измъкнаха клиентите си от постоянно пребиваване в ареста. Според защитниците, доказателствата не са убедителни, а на моменти направо липсват.

„Той министърът ви каза че има СРС-та. Но без имена, без да ги видим, черни ли са бели или жълти....“ многозначително коментира адвокат Веско Георгиев. Той защитаваше интересите на Стефан Костадинов и Наско Курдов и резултатът му бе 50/50-един в ареста и един в дома.

Пловдивският адвокат Емилия Недева, измъкна подобечният си Милко Христов от арестта но обяви, че дори и домашен арест е сурова мярка за човек който не е извършил нищо. Според нея адекватната мярка била подписка или гаранция. Недева атакува прокуратурата че на съда не са предоставени всички доказателства по делото, а само тези по презумпция на прокурора. Което било безпрецедентно в нейната четвърт-вековна практика.

На всички задържани е повдигнато обвинение по член 321 от НК-участие в организирана престъпна група. Към някои има допълнителни обвинения за вещно укриване, член 215 по НК и подкуп, член 305. Делото ще бъде гледано по компетентност-от спецсъда в София. Обжалванията са насрочени за 10-ти май в пловдивският апелативен съд.

Изненадващо, близките на задържаните мълчаха като риби пред медиите, въпреки нееднократните подканяния на журналистите, да реабилитират поне доброто име на мъжете/бащите си. Близките нито потвърдиха, нито отрекоха слуховете за имоти по Черноморието и солидни банкови сметки. Какъв им е стандартът на живот също бе тема табу. От наши източници обаче знаем, че охотно са дадени обяснения за намерените в мъжете им пари, които както се оказва са на всички други, но не и на мъжете им.

След решението на съда, роднините на оставените зад решетките се разплакаха, докато другите не криеха облекчението си

Повече по темата вижте в нашия видеорепортаж

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини