От х:

Днес в x:

Фестивалът на камерния танц: Всички на ниво, пет Гран при за ТАНГРА

Накратко за юбилейния десети Фестивал на камерния танц, чийто първи ден приключи току-що, може да се каже само едно – той мина на високо ниво.

Съставите, които се представиха на фестивала показаха красив и добре изпълнен репертоар. Все пак 5-те Гран при на БСТФ, които се дават за най-високи резултати във всеки един от стиловете отидоха при ТАНГРА. Възпитаниците на Дорина Инджова приключват деня с купи в класика, модерн, джаз танц, латино шоу и етно шоу. Гран при бяха връчени от председателя на БСТФ Юлия Попова.

При толкова много стилове, възрастови групи и категории броенето на първи места е невъзможно в момента, те току-що бяха връчени. Освен общо по-високото ниво на всички участници, има няколко нови заявки за бъдещи звезди на сцената. Деси Стамболова в абсолютна форма, с няколко свалени килограми няма танц с по-малко от първо място. Петра Недялкова не е ясно кога изобщо се преоблича и откъде изкара тази чудовищна издръжливост – тя игра соло, дуети, малки групи и формации в класически танци, модерн, джаз танц, етно шоу, латино шоу, и в квалификациите за танцово шоу. В момента е трудно да се преброят всичките и медали.

В етно шоу бяха показани няколко много красиви индийски танца. Запомнете името Виктория Ламбрева. Тя е от Рона и нейното соло „Духът на Боливуд” се помни, което разбира се й заслужи първото място в този стил/категория/възрастова група. Другото ново име сред най-добрите е Кристина Динева. Изящна и технична, тя стоешe равностойно на утвърдените вече при 12-15 годишните от ТАНГРА Даниела Панайотова, Василена и Петра. Виктория Кьосева, също сред новите имена в ТАНГРА при по-големите пък имаше един покоряващ танц в латино шоу (сред всичките си безспорно добри изпълнения).

Сред гостуващите състави имаше прекрасни - Самодива от Пловдив, например, или Фрея от Бургас, които излязоха с интересна формация при малките, 9-11 години, с танца „Космическа цигулка” на квалификациите за танцово шоу. Харманлийските Ритъм са напреднали също. Според регламента на IDO при обявяването на изпълненията не се казва името на колектива, само името на танца и номер при групите или имената на изпълнителите при сола и дуети. На практика в залата не се знае кой състав играе, освен ако не са познатите в града ни.

При танцовото шоу финалите са от 9:30 в неделя. Там изпълненията са зашеметяващи с акробатичните елементи, които включват, оригиналните костюми, изненадващата хореография и голямата конкуренция сред състезателите.

Последното състезание за Калина Мирчева. Тя завършва и бе изпратена с цветя и овации след изпълнението
Така започна денят за Петра Недялкова
Кристина Динева, класика
Деси Стамболова и Павел Нохчев, модерн
Това е Бурлеска
Едно от награждаванията. Много работа имаше за журито и организаторите. Снимки: Даниела Йорданова

Мира Захариева

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини