От х:

Днес в x:

Рекорден брой изпълнения на Международния танцов фестивал "Вълшебен свят"

11-тото издание на Международния танцов фестивал “Вълшебен свят“ в Хасково ще покаже рекорден брой изпълнения през тази година. Фестът започва след седмица. Състезателните дни са от 9-ти до 11-ти юни.

52 колектива от България и чужбина вече подадоха заявленията си за участие. Те ще се представят с близо 900 танца. Поради многото заявени изпълнения, организаторът СК "Рона"  подготвя два четвърт финала и седем полуфинала, които ще се проведат на две сцени в града.

С годините фестивалът стана емблема в културния календар на града, той се провежда с подкрепата и на община Хасково. Заради традициите, които създаде в сверяването на часовниците в танцовото изкуство, "Вълшебен свят" е включен в календара на Министерството на културата, с признание е и от WADF (Световната артистична танцова федерация).

Изпълненията ще бъдат журирани и през това издание от висококвалифицирани съдии от цял свят. Сред тях е Лорий Риссьо от САЩ - директор на Dance Theatre USA. Тя е водещ преподавател по танци, хореограф, съдия и предприемач в танцовата индустрия. През годините под нейното ръководтсво тя предоставя стипендии, възлизащи на повече от $ 300,000 за художествени училища и университети по целия свят. Италианецът Марко Батти също е в съдийската колегия. Той е основател и директор на Балето ди Сиена, основател и артистичен директор на курса за професионално обучение в a.s.d. Сънародничката му хореографът Наике Негретти също ще заеме съдийско място. Кариерата й започва още на 7 годишна възраст, когато се появява на сцената в театри и телевизионни програми, а в последствие учи и се развива както в Италия, така и в САЩ. Милан Фюльоп от Унгария също ще съдийства в Хасково, както и независимият преподавател и хореограф по съвременен джаз и партер дисциплина Барбара Гатто, която също ще пристигне от Италия, е другият от съдиите. Литъл Фил от Белгия-учител и хореограф в Academy Talent Show, посланикът на Световната артистична танцова федерация (WADF) за Швейцария Франсоа Бернард, Оана и Роланд  Ковачс от Румъния, Трийна и Тийли Утт от Естония, Деян Николич от Черна гора, Димитриос Цакирис от Гърция  и Петя Милушева -треньор на Клуб по спортни танци "Хасково" при ОНЧ „Заря-1858”, са останалите съдии.

В рамките на форума ще бъдат проведени и няколко мастър класове, които ще водят Марко Батти , Лорий Риссьо и Наике Негретти.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Va
    Valentin
    4 -5
    17:48, 1 юни 2017
    Организаторите на фестивала да публикиват публично колко пари са извадили от таксите за участие На танциорите и да кайат какви пари вземат още за хотел.да пуснат списуци И от тарговски регистур с отчети
  • 2
    Те
    Теодара
    4 -2
    09:24, 2 юни 2017
    Айде стига с тази ваша злоба.Вие защо не вземете да организирате такъв огромен фестивал,за да видите какво е ?Знаете ли какво коства това на организаторите и каква отговорност е това ?
  • 3
    -
    -
    5 -2
    09:55, 2 юни 2017
    Ти по-добре кажи до кой клас си учил, че пишеш толкова неграмотно!?
    Иначе браво на организаторите!
Последни новини