От х:

Днес в x:

Полени засипват града, половината деца с алергии

Някои се забавляваха с летящите пухчета

Хасково побеля отново, но сега през лятото. Истински дъжд от полени засипа минувачите по хасковските улици в ранния следобед. Плътната стена от бели пухчета се разнасяше от лекия ветрец. Мъхчетата бяха толкова много, че хората ги гълтаха неволно. Косите на жените пък все едно бяха с пърхот. А това, знайно е, е недопустимо за българката.

За повечето, летящите мъхчета бяха безвредно неудобство. В последните години обаче се увеличава броя на хората с алергични реакции спрямо полените. При възрастните това е така наречената „сенна хрема“ изразяваща се в залпово кихане и сълзене на носа и очите. Коварното е, че веднъж получена, сенната хрема не може да бъде излекувана напълно, може само да се контролира с медикаменти и то ако се почне още от края на април. Тоест, преди периода на цъфтене на тополите. От друга страна пък, може никога да не сте били алергични към пухчетата и внезапно да станете.

По тежко го прекарват децата. В близо половината от пациентите на хасковските педиатри се забелязват една или друга алергична реакция. А често и двете последици-алергичен ринит и конюктивит. Съчетава се с остра алергична кашлица, много напомняща тая при бронхит или пневмония. Само дето дробовете са чисти. Особено опасна е за деца с астма.

Завишеното наслояване на полени, плюс ежегодно увеличаващото се замърсяване на околната среда, са причините за рязкото увеличаване на алергиите, смятат лекарите.

Полените се отделят само от женските тополи, в периода на цъфтене. Преди години имаше идея за санитарна сеч на тези дървета, но предвид очакваната остра реакция на хасковлии срещу премахването на един от символите на града, на идеята не бе даден ход.

Г.Христов

Летен сняг
Други не им обръщат внимание
Така изглежда Хасково през последните дни
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини