От х:

Днес в x:

Качеството на храните и глобалното затопляне – фактори за възхода на алергиите

През последните години специалистите отчитат ръст при броя на алергичните пристъпи

Алергиите представляват свръхчувствителност на имунните клетки към определени вещества от заобикалящата ни среда и засягат милиони хора по света. Световната здравна организация (СЗО) ги поставя на четвърто място сред хроничните заболявания. През последните години специалистите отчитат ръст при броя на алергичните пристъпи и изследват причините за този възход.

Алергиите се делят на сезонни, кожни, медикаментозни, лекарствени и хранителни. Първичните симптоми се изразяват в зачервяване, подуване, сълзене и раздразнение, като могат да доведат до задух, пристъпи и дори смърт. Най-изразени са повишените нива на алергични реакции към храни, за което сигнализират редица авторитетни издания, включително BBC.

Според изследователите от университета в Кингс повишените нива на хранителни алергии в развитите страни са пряко свързани със западния начин на живот и по-специално храненето. Сред основните причини са високото съдържание на консерванти, оцветители и подобрители на вкуса в храните. Повишените нива на замърсяване в урбанизираните региони подбуждат алергичните реакции, които могат да еволюират и в астматични пристъпи. По-слабото излагане на микроорганизми и завишената хигиена, особено при децата също допринасят за повишената чувствителност на организма към различни алергени, отчитат още специалистите.

Учените не подминават и сериозното влияние на факторите от околната среда. Изследователи от Канада алармират за пряка връзка между глобалното затопляне и ръста на сезонните алергии през последната година. Според тях по-ранното повишение на температурите и по-голямата продължителност на пролетно-летния сезон активизира цъфтенето и циркулацията на различни видове полени във въздуха.

Докато специалистите продължават да изследват причините за появата и задълбочаването на алергичните реакции, страдащите от такива могат да се доверят на доказали се с времето медикаменти за борба с алергиите.

 

Източник: az-jenata

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини