От х:

Днес в x:

12 г. затвор за шофьора-убиец от Симеоновград Данаил, 10 за Живко

Данаил Георгиев (вляво) и Живко Желев слушат присъдите си

12 години затвор за Данаил Георгиев при първоначален общ режим и 15 години лишаване от право да управлява моторно превозно средство определи днес хасковският окръжен съд за шофьора-убиец от Симеоновград Данаил Георгиев. Братовчед му Живко Желев пък получи 10 години лишаване от свобода и 12 години без право да шофира.

Година след тежката катастрофа навръх Великден в Симеоновград, при която загинаха шестима младежи, шофьорът на опела -Данаил, бе признат за виновен, а братовчед му Живко, който дал ключовете на пиян водач, бяха признати за виновни. Те са отговорни за смъртта на младите хора, както и за причиняване на средни телесни повреди на други двама – Мария-Луиза и Христо Иванов.

На започналото днес сутринта съдебно заседание магистратите заличиха от списъка със свидетелите Радка Валентинова, която по информация на симеоновградчани е в Италия и не се яви нито веднъж в съда. След това съдебният състав отхвърли последователно исканията на защитата – за отпадане на резултатите от кръвната проба за алкохол на двамата братовчеди, за съдебен оглед на смачкания автомобил, както и за допълнителна съдебно-техническа експертиза.

Цял следобед продължиха пледоариите на прокурора и адвокатите на двете страни – на подсъдимите и на близките на загиналите. Почернените родители поискаха максимални присъди – 15 години затвор. Прокурорът Павел Жеков настоя за наказание „малко под максимума и много над средното“, което на практика получи.

Адвокатите на Данаил и Живко пък определиха обвинението като недоказано и поискаха двамата братовчеди да бъдат обявени за невинни.

След произнасянето на присъдите адвокатът на Живко Желев – Димо Стоянов заяви, че тя ще се обжалва пред Пловдивския апелативен съд. По думите му има много неизяснени моменти в този случай. Нарушените правила за вземане на кръв за изследване за алкохол също навяват съмнения, смята юристът.

Близките на жертвите приеха присъдите различно. Повечето заявиха, че са очаквали по-сурово наказание, но от друга страна донякъде са удовлетворени от свършека на процеса. „В такава държава какво повече да очакваш?, повториха няколко от почернените родители.

Най-непримирим бе Трифон Трифонов, баща на едното от загиналите момчета. „Категорично не съм доволен. Настоявам за максималния размер на наказанието. Ще обжалвам“, заяви той пред репортери в съдебната зала.

Данаил и Живко заявиха в последната си дума пред съда, че съжаляват за случилото се и се надяват на справедливост.

Тодор Кръшков

Близките на жертвите
Председателят на съдебния състав Красимир Димитров чете присъдата
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини