От х:

Днес в x:

Съкровището на една 20-годишна хасковлийка през 1930 г.

Какво е трябвало да знае една 20-годишна, за да върти домакинство през 1930 година? Идея си нямате какви неща откриваме в това „Съкровище на домакинята". Съкровището е принадлежало на стажантка в хасковското Селскостопанско училище през 1930/31 година. Тя е написала името си на книжлето. Написала е и името на любимия си тогава, впоследствие съпруг. Ударила е няколко подписа със своето име и неговата фамилия (на снимката са замъглени). Тук ще разгледаме някои впечатляващи моменти в Съкровището, от което тази млада дама е черпела знания и запълвала празнините, които всяка домакиня има в уменията си, преди да натрупа собствен опит.

За жената обувките са култ. Така е било и преди 80 години:

Обуща от бяла еленова кожа. Те изглеждат хубави само когато са съвършено чисти. Ето защо, за да постигнете тая цел, ще си служите с минерално масло, което премахва всякакви петна. За да изчистите замърсените обувки, натопявате платнено парче в маслото и търкате зацапаните места. След това намокряте цялата повърхност на кожата с минералното масло и посипвате с талк на прах. Оставяте обувките да съхнат, по възможност на открито, далеч от всякакъв огън. После ги изтупвате и бършете с мек парцал, докато се махне талкът.

Така за съвършената чистота са нужни само талк и минерално масло. Талк може да се намери във всяка аптека. Виж с минералните масла днес нещата са се усложнили и ако някой знае, да каже кое да ползваме за почистване на кожата. То с кожата е най-големия проблем в наши дни. Поне в моя живот не си спомням да съм срещала обувки от бяла еленова кожа. И да видя бяла еленова кожа, няма да знам.

Има много съвети как се почистват различни материали в дома – мрамор, никел, дърво, или как да пропъдим насекомите от дома, растенията, гардероба. В някои има химически съставки, за които и Google мълчи. Други спокойно могат да се нарекат екологични. Но знехте ли, че мухите не обичат синия цвят?

Мухи (как се пропъждат). Като разпръснете около къщата ви малко количество хлорид или разлеете лаврово масло на различни места, бъдете сигурни че ще прогоните тези неприятни насекоми. Рициновите храсти също могат да бъдат защитно средство против мухи, като едновременно с това служат за красота. Не забравяйте, че мухите не обичат синия цвят.

Има невероятно много креативни съвети, като например как да направим гравюра, или да гравираме името си на метална плочка, или на стъкло, съвети по грънчарство, как да направим гипса да изглежда като мрамор или слонова кост, как да различаваме златни предмети от медни. Дантелите са също обект на многобройни съвети, също и диамантите. Всичко това подредено по азбучен ред. Mного полезно и лесно за намиране.

Съветите относно запазването на храната и обработката и би трябвало да нямат давност. Например как да се справим с миризмата на зелето, която е неприятна, докато се вари. Много е просто – голямо парче среда от хляб, увито в марля се поставя във врящото зеле. После го изваждате и то е попило миризмата и лютивината, която понякога се усеща в зелевите гозби.

И накрая - един съвет към домакините от 1930 год. по тема, напълно актуална през пролет/лято 2012.

Змии. Местата, които изобилстват с водни змии, смокове, усойници и пепелянки, могат да се освободят от тях, като се заселят няколко стада свини. Тия животни са най-върлите неприятели на змиите: най-напред те ги стъпкват с краката си и после ги изяждат като най-вкусна гозба.

Мухите не обичат синьо

Мира Захариева

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини