От х:

Днес в x:

Топ-рекетьорите на митница Свиленград

Ст.Инспектор Георги Златанов е един от елитните митничари на митница Свиленград

Късно днес станаха ясни имената на 8-те митничари, арестувани от ГДБОП за корупционни практики на свиленградската митница. Както стана ясно от мащабна 3 месечна разработка на антимафиотите, митнически служители по българо-турската граница са рекетирали преминаващи превозвачи за пари. Във всяка от смените е имало по двама "отговорници", които са разпределяли  събраните по неправомерен начин суми. Тарторите на престъпната схема действала от неизвестно колко време са: Стефан Костадинов-бивш замшеф на митница Свиленград, Георги Златанов, Наско Курдов, Николай Колев, Никола Трифонов, Димитър Димитров, на когото съвсем скоро му предстои пенсиониране, Пламен Дренски и Милко Христов. В тях са намерени не само пари, но и каси с пари, които е трябвало да бъдат разпределени сред колегите им.

Haskovo.net е може би единствената медия в страната, която може да оцени иронията на ситуацията и без да я е страх - да се самоиронизира. Водени от доброто желание да проявим разбиране към неблагодарната и често оплювана професия на митничарите, миналата година почти по същото време/06.04.2011 г/, направихме репортаж за свиленградската митница. В материала озаглавен "В джоба на един митничар", който е достъпен в секцията видеоновини на Haskovo.net, един от главните герои бе Георги Златанов, старши инспектор на ГКПП "Капитан Андреево". Елитният митничар, с много заловени пратки наркотици и контрабанда, говореше за трудностите на професията-зиме замръзваш от студ, лете-асфалта ти пари под краката. И всичко това за 600 лв месечно. Е, оказва се-малко повече.

По грубите изчисления на разследващите, всеки един от 10-те на една митническа смяна е взимал по 1 500 лв допълнително /ГДБОП открива 15 хил лв в наличност!/. Няма разбира се гаранция, че парите са били разпределяни по равно, но пък нашият герой е бил старши инспектори и един от главните "разпределители".

Ако може да има поука, тя е в древната поговорка-Вяра всекиму, доверие-никому!

Повече за схемата по която митничарите са ползвали допълнително материално стимулиране, вижте в нашия видеорепортаж.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини