От х:

Днес в x:

Шофьори без книжка карат автобуси

Рутинната проверка на книжките, понякога разкрива фрапиращи нарушения.

Шофьори без валидно свидетелство за правоуправление, карат автобуси с пътници по линиите между Турция и България. Това излезе наяве от масирана проверка на държавната автомобилна инспекция по българо-турската граница при ГКПП Капитан Андреево. 8 мобилни екипа на ДАИ проверяваха влизащите в страната автобуси и пишеха актове в реално време. Почти всеки автобус отнесе солена глоба от минимум 1000 лв.

За да пестят от преводачи, много автобусни фирми наемат като втори шофьор турски водач. Както е известно, по дългите маршрути задължително трябва да има поне двама шофьори, които да карат на смени, поради изискванията за почивка. Проблемът е, че турските шофьори имат книжки, които са валидни за Турция, но те не са валидни за територията на България и ЕС. А превозвачите спестят като не изкарват на шофьорите си международен шофьорски лиценз. Така на практика, повечето от автобусите се карат от неправоспособни водачи.

Другото масово нарушение е карането без почивка. Поне по-документи се оказало, че турски шофьор карал непрекъснато от 9 ! дена. Автобусът му бе спрян от движение за 24 часа. За недоказване кога е карал и кога е почивал пък, друг водач отнесе акт от 1500 лв. Шофьорът се оправдал, че фирмата му забравила да сложи удостоверението за задължителни почивки сред пакета документи.

Повече за проверките по българо-турската граница и отношението на ДАИ към нарушителите, вижте в нашия видеорепортаж от мястото на събитието

Г.Христов

Почти всеки автобус е за глоба, установиха даеджии
Тахографите разкриват другото масово нарушение-каране без почивка
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини