От х:

Днес в x:

Отложиха Черния Великден за 3 май

Данаил (вляво) и Живко в съда днес

Делото за жестоката катастрофа навръх Великден миналата година в Симеоновград днес бе отложено за 3 май. При инцидента загинаха шестима младежи. Подсъдими са Данаил Георгиев по обвинение в шофиране в пияно състояние на опела-убиец, и братовчед му Живко Желев, който пък е отстъпил колата на пиян шофьор. Днес показания пред магистратите дадоха медици от Харманли, взели кръв за изследване от двамата подсъдими. След изслушването на техните показания адвокатът Бойчо Бойчев поиска очна ставка между тях. По думите му медицинската сестра Лидия Иванова твърди, че кръвта е била съхранена в епруветка. В свидетелските показания на експерта-лаборант от Стара Загора пък се казва, че кръвните проби на двамата са пристигнали при тях в шишенце. „Епруветка или шишенце?“, попита защитата. Адвокатите на частните обвинители – родителите на загиналите младежи, се възпротивиха на искането на защитата. Според тях медиците всъщност говорели за едно и също неща – съд за съхранение на кръв за изследване, макар да ги наричат с различни имена. Съдът отхвърли искането на защитата.

Последва истинска лавина от искания и от двете страни. Адвокатката на частните обвинители например поиска експертиза, която да установи точното количество бира, изпита от Данаил, както и от Живко. На това пък се възпротиви прокурорът Павел Жеков. Според държавното обвинение няма никакво значение колко чаши точно са изпили двамата братовчеди. Законът определя като „пиян“ човек с концентрация на алкохол в кръвта над 0.5 промила. Над 1.2 промила пък означават наказателна отговорност. Законът не прави разлика между 1.3 и 1.8 промила, той третира еднакво пияните шофьори с концентрация на алкохол в кръвта над 1.2 промила.

За следващото съдебно заседание съдът очаква справка от КАТ Хасково за предишни нарушения и наказания за двамата подсъдими. Глоба от 100 лева бе наложена за Йордан Гошев, член на компанията на двамата братовчеди от фаталната нощ преди Великден. Той не се яви на нито едно съдебно заседание, за следващото трябва да бъде доведен с полиция. Нова призовка за друг от компанията – Радка, пък ще бъде изпратена в Италия, където момичето живее от миналата година.

Тодор Кръшков

От другата страна на залата бяха частните обвинители
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини