От х:

Днес в x:

5 години затвор за лихвар от Димитровград

Недялко Лихваря в съда в Хасково през 2010-а, когато се разглеждаше мярката му за неотклонение

5-годишна ефективна присъда получи днес от хасковския окръжен съд Недялко Янков от Димитровград, известен в града като Недял Лихваря. 39-годишният мъж бе арестуван при полицейска операция в средата на месец май 2010 година. Антимафиотите го закопчаха, защото се занимавал с лихварство при висока лихва и изнудвал длъжниците си.

При обиск в жилището му, както и в домовете на тримата му съучастници, полицаите бяха иззели множество мобилни телефони, флаш-памети, дебитни карти, преносими компютри, цифрови фотоапарати и камери, запис на заповед и вносни бележки, пълномощно за автомобил, сим карти, свидетелства за регистрация на МПС. Намерени са били още бележник със записани в него данни за лица и документи за моторни превозни средства, копие от нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот, лични карти.

Малко преди ареста на Лихваря, през април същата година две негови коли осъмнаха изгорели до тенекии. Съсипаните от огъня возила бяха „Крайслер“ и „Мазда“, паркирани пред дома му на бул. „Стефан Стамболов“4. Тогава стана ясно, че колите са били заложени при него от месеци. Съседи предположиха, че палежът може да е дело на клиенти на лихваря.

Дни след като бе задържан, съдът наложи на Недялко Янков мярка за неотклонение „домашен арест“.

В хода на делото, което се проточи близо две години, бяха разпитани десетки свидетели. Някои от тях, макар да признаваха, че са взимали пари назаем от Лихваря, отричаха това да е ставало с лихва. Други обаче признаха, по думите на някои от свидетелите лихвата е варирала от 5 до 30 процента на месец.

Тодор Кръшков

Изгорелите коли на лихваря, вероятно оставени като залог
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини