От х:

Днес в x:

Епидемия от хепатит надвисва над наводнените

Доктор Кунчев /вдясно/ предупреди за възможността от епидемия от Хепатит

Епидемия от Хепатит А грози удавеното харманлийско село Бисер, предупреди главният епидемиолог на републиката д-р Ангел Кунчев. По думите му, при подобен тип бедствия, опасността от стомашно чревни инфекции се увеличава значително. Макар да има риск от колити и дизинтерия, главната заплаха е от хепатит А, поясни д-р Кунчев. Заразяването с него става много лесно, инфекциозната доза е много ниска, а вирусът на хепатита издържа на много ниски температури, включително и в замръзнала вода.

Големият проблем от зараза идва от водата която е силно замърсена от наводненията. Още от преди 10 дни, от областното ВиК предупредиха, че водата в Бисер не става за пиене, а когато дойде, трябва да се използва само за санитарно хигиенни нужди.

Днес санитарни инспектори, водени от д-р Кунчев, раздадоха огромно количество дезинфектанти. Мярката е наложителна, защото точно през последните няколко дни, завръщащото се население на Бисер активно изравя покъщнина и посуда от полусрутените си къщи.

Вариантите за бисерци са два-или повсеместна имунизация, особено за младите хора, или масова дезинфекция на къщи и покъщнина.

Екипи на Бърза помощ ще следят за случаи на стомашно чревни инфекции до средата на март. Продължителното дежурство е необходимо, защото инкубационният период на хепатита е месец-месец и половина.

Г.Христов

Докторът донесе дезинфектанти за селото
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини