От х:

Днес в x:

Проф. Кантарджиев: Епидемията от COVID-19 затихва

Епидемията от COVID-19 затихва, обяви тази сутрин пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Той посочи, че в последните две седмици България е сред малкото европейските страни, при които има сериозно намаляване на броя на новите случаи. В същото време расте борят на починалите, което той обясни и с това, че страната е една от тези с най-висока обща смъртност по принцип в Европа и няма как в ситуация на епидемия това да се промени. Принос за това нямали само съпътстващите болести, но и това, че младите, посещавали стадиони и нощни клубове, са заразили хората в напреднала възраст.

Кантарджиев напомни, че в края на септември се очаква да започне циркулацията на есенните вируси, а през ноември - на зимните като и двете групи са със сходни на коронавируса симптоми и затова точно тази година много стриктно трябва да се спазват противоепидемичните мерки. Сега е и подходящ периодът за ваксинация за грип, като един от вносителите вече е осигурил ваксини. Той отново напомни важността за носене на маски, за да се ограничи заразата.

Проф. Кантарджиев защити и решението учебната година да започне присъствено. "Заради една такава пандемия не може да оставим децата без образование, а хората - без работа", подчерта той и добави: "В момента чакаме ваксина и хубаво лекарство, но болниците се научиха да лекуват по-добре." Той обясни и че предстои в България да бъдат доставен американски бърз тест за доказване на антигените на COVID-19 в носа и носоглътката. Цената на тестовете се очаквало да бъде приемлива. "Тези тестовете ще могат да се използват в болници и в училищата, защото това е един от сигурните тестове", обясни той.

Проф. Кантарджиев: Епидемията от COVID-19 затихва

Епидемията от COVID-19 затихва, обяви тази сутрин пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Той посочи, че в последните две седмици България е сред малкото европейските страни, при които има сериозно намаляване на броя на новите случаи.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Дъ
    Дърт .уй
    5 -1
    13:58, 31 авг 2020
    Ами нали ставаше по-опасно бе дърт пе....ст?
  • 2
    Ха
    Хаха
    4 -1
    16:52, 31 авг 2020
    И сега простите лелки от какво ще се страхуват?
  • 3
    Ви
    Вируса
    1 -1
    18:28, 31 авг 2020
    Мацко, тоя вирус ще ти го наръгат в отзад в носа, хаирлия да е ! Да не го изкихаш, жабо чуждоземна!
  • 4
    Пр
    прозд учен
    1 0
    23:15, 31 авг 2020
    ами тя тази пандемия никога не я е имало бре тъпако! или и ти си от онези които играят по свирката за големи пари!
Последни новини